Przepis z użyciem mojego soft brownie, które już pokochaliście. Nowa odsłona mokrego ciasta czekoladowego, które świetnie współgra z letnimi owocami! Wystarczy, że rozwalisz brownie – ja używam blendera – pobawisz się chwilę układając kolejno warstwy. Ciasto może być z powodzeniem tortem urodzinowym! Użyłam jagód, ale robiłam również z truskawkami!
Składniki na ciasto:
- 100 g mascarpone
- 100 g masła
- 50 g czekolady
- 4 jaja
- 4 łyżki erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 20 g mąki bambusowej
Do kremu dodatkowo:
- 150 g mascarpone
- krople o smaku karmelowym ze stewią (Niks)
- Polewa: ok. 60 g czekolady
Przygotowanie:
- Upiecz soft brownie z mojego starego przepisu (link).
- Po przestudzeniu zblenduj ciasto lub rozgnieć widelcem.
- Połowę wyłóż na formę z papierem do pieczenia. Dokładnie rozprowadź.
- Wylej rozpuszczone mascarpone lub rozsmaruj miękki serek – doprawiłam kroplami Niks o smaku karmelowym. Ułóż owoce lub dżem – oczywiście można bez.
- Wstaw do zamrażki na ok 20 minut – będzie łatwiej o równe warstwy.
- Teraz druga część dekonstrukcji soft brownie. Wygładź łyżką lub dłońmi. Polewa to po prostu czekolada.
Uwielbiam wszystkie Twoje ciasta z soft Brownie 😍😍😍 idealnie słodkie, mięciutkie, rozpływające się w ustach 🤤