Przepis na babkę marmurkową z przepyszną polewą czekoladową – idealna na wielkanoc keto i nie tylko! Smaczna, mięciutka i puszysta babka z mąki bambusowej – to już kolejna propozycja na święta wielkanocne w zgodzie ze zdrową dietą nieskowęglowodanową.
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 40 g erytrytolu
- 30 g błonnika bambusowego
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 4 jaja duże / 5 małych
- 2 łyżki kakao
dodatkowo polewa:
80 g mascarpone + 2 łyżki kakao + łyżka oleju kokosowego + 4 łyżki syropu karmelowego bez cukru, który pojawia się w moich wypiekach często
Przygotowanie:
- Rozpuść serek mascarpone z masłem doprowadzając do kremowej konsystencji delikatnie podgrzewając i mieszając. Odstaw.
- Ubij białka ze słodzikiem na puch, dodaj żółtka, sypkie składniki (poza kakao), maślany krem, zamieszaj.
- Podziel ciasto na dwie części – do mniejszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj.
- Przelewaj do foremki – u mnie silikonowa – po kolei najpierw jasne, potem ciemne i na zmianę i piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
- Wyjmij z foremki i odwróć i piecz jeszcze kilka minut.
- Polewę przygotujesz tak samo jak maślano serową masę do ciasta: rozpuść mascarpone z olejem i na koniec dodaj kakao i syrop lub inny słodzik. Sugeruję kropelki słodzące jeśli nie masz syropu – kryształ może się nie rozpuścić. Ja jeszcze zblendowałam na idealnie gładki krem. Polałam tak – aby zalać środek – dzięki czemu jest piękny krem w środku, ale nie spływa z ciasta
Sprawdź pozostałe babki z bloga:
Takie ciastko zebra
moja mama często robiła tylko w wersji weglozy
teraz mam taką samą dzięki Tobie 
Dzien dobry co mogę użyć zamiast mascarpone ??
Nie opracowałam jeszcze przepisu bez mleka tego ciasta. Nie podpowiem.
Zdrowa, niskowęglowodanowa wersja marmurka
wyszło rewelacyjne, a do tego proste i szybkie 
Zapomniałaś o proszku do pieczenia. Ni i przydał by się jakiś aromat.
Nie dałam tu proszku do pieczenia, nie zawsze używam. Oczywiście można użyć aromatów wedle uznania, pozdrawiam
Robi robotę



Przepycha
Najpyszniejsze keto ciasto jakie do tej pory jadłam. Smak i konsystencja jak zwykłej pszennej babki, więc dałoby się bez problemu oszukać nieketo gości
Jest tylko jeden mały problem – ciężko się zatrzymać na jednym kawałku
U mnie tym razem wersja bez polewy, następnym razem z polewą. Szczerze polecam 