Mini babki wielkanocne idealne do koszyczka. Mięciutkie, puszyste jak chałka! Sprawdź drugą propozycję na babkę wielkanocną keto! Gdzie tam keto – ta jest bardzo fit! Jeśli unikasz obróbki termicznej mąk z orzechów to bez obaw – ta nie ma ani grama mąki migdałowej! Da się!
Składniki na 9-10 sztuk (w zależności od wielkości foremek):
- 100 g mascarpone
- 25 g masła
- 30 g erytrytolu / ksylitolu
- 20 g błonnika bambusowego
- 20 g budyniu waniliowego bez cukru
- 3 jaja
- Szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Przełóż do rondelka mascarpone oraz masło. Połącz w jednolitą masę nieustannie mieszając. Odstaw.
- Ubij biała z erytrytolem.
- Dodaj do białek żółtka, sypkie składniki i maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach
- Przelej do foremek silikonowych i piecz około 15 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
- Ten lukier na zdjęciach to Syrop Nicks Miodowy 🙂
To jest baza z przepisu pod mój jabłecznik – nadaje się również na babkę – jeśli masz dużą formę to wystarczy podwoić składniki i piec przez około 35-40 minut. Możesz wrzucić owoce lub bakalie i zrobić keks – na prawdę wiele możliwości daje ta baza!
Makro:
Kcal w 100 g ok. 257
T: 21,5 B: 7 Wn: 1,05
Sprawdź też inny przepis na babkę – cytrynową – moim zdaniem bardziej babkową 🙂
Super smak, lekko jak sernik. Zrobilam babeczki. Wypróbuję w wersji z owocami.
Przepyszne babeczki. Zrobiłam do koszyczka. Wilgotne smaczne pychotka 😊
Przepis idealny na cały rok, babeczki będą idealne na każde święta, niedziele i w środku tygodnia, gdy nachodzi potrzeba na coś słodkiego. Robią się ekspresowo, minimum składników, a jedzą nawet dzieci 🙂
Przepyszne! Idealne jako wersja bazowa do innych ciast.
Babeczki super. Przepis na nie wykorzystalam tez jako spod do ciasta z budyniem i truskawkami, na wierzchu z galaretka bez cukru. Wspaniale udaje prawdziwy spod biszkoptowy. Polecam
Wyglądają na przepyszne:)
Czy mąka bambusowa to to samo co błonnik bambusowy?
tak 🙂