Przepis na babkę marmurkową z przepyszną polewą czekoladową – idealna na wielkanoc keto i nie tylko! Smaczna, mięciutka i puszysta babka z mąki bambusowej – to już kolejna propozycja na święta wielkanocne w zgodzie ze zdrową dietą nieskowęglowodanową.
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 40 g erytrytolu
- 30 g błonnika bambusowego
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 4 jaja duże / 5 małych
- 2 łyżki kakao
dodatkowo polewa:
80 g mascarpone + 2 łyżki kakao + łyżka oleju kokosowego + 4 łyżki syropu karmelowego bez cukru, który pojawia się w moich wypiekach często
Przygotowanie:
- Rozpuść serek mascarpone z masłem doprowadzając do kremowej konsystencji delikatnie podgrzewając i mieszając. Odstaw.
- Ubij białka ze słodzikiem na puch, dodaj żółtka, sypkie składniki (poza kakao), maślany krem, zamieszaj.
- Podziel ciasto na dwie części – do mniejszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszaj.
- Przelewaj do foremki – u mnie silikonowa – po kolei najpierw jasne, potem ciemne i na zmianę i piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
- Wyjmij z foremki i odwróć i piecz jeszcze kilka minut.
- Polewę przygotujesz tak samo jak maślano serową masę do ciasta: rozpuść mascarpone z olejem i na koniec dodaj kakao i syrop lub inny słodzik. Sugeruję kropelki słodzące jeśli nie masz syropu – kryształ może się nie rozpuścić. Ja jeszcze zblendowałam na idealnie gładki krem. Polałam tak – aby zalać środek – dzięki czemu jest piękny krem w środku, ale nie spływa z ciasta 🙂
Sprawdź pozostałe babki z bloga:
Takie ciastko zebra 👌moja mama często robiła tylko w wersji weglozy 🤣teraz mam taką samą dzięki Tobie 👏
Dzien dobry co mogę użyć zamiast mascarpone ??
Nie opracowałam jeszcze przepisu bez mleka tego ciasta. Nie podpowiem.
Zdrowa, niskowęglowodanowa wersja marmurka 😍 wyszło rewelacyjne, a do tego proste i szybkie ❤️
Zapomniałaś o proszku do pieczenia. Ni i przydał by się jakiś aromat.
Nie dałam tu proszku do pieczenia, nie zawsze używam. Oczywiście można użyć aromatów wedle uznania, pozdrawiam 🙂
Robi robotę 🥰😍😍🤤
Przepycha
Najpyszniejsze keto ciasto jakie do tej pory jadłam. Smak i konsystencja jak zwykłej pszennej babki, więc dałoby się bez problemu oszukać nieketo gości 😁 Jest tylko jeden mały problem – ciężko się zatrzymać na jednym kawałku 😅 U mnie tym razem wersja bez polewy, następnym razem z polewą. Szczerze polecam 😊