Ciasto eksperymentalne – na prośbę osób bezmlecznych. Sernik jest zdecydowanie lepszy – ale to też jest ciekawe. Nie jest rewelacyjne, ale jest smaczne. Dosyć mokre, musowe – czuć dynię – jeśli ktoś nie lubi to lepiej sięgnąć po przepis na sernik – tam ten posmak jest zamaksowany mocniej.
Składniki:
- 300 g musu z dyni
- 4 duże jaja
- szklanka mąki migdałowej
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru lub innej skrobi + aromat
- mus z dużego jabłka (lub 2 – zabija odrobinę dyniowości)
- gęste mleczko kokosowe (około 300 g)
- 60 g erytrytolu
- aromat pomarańczowy + skórka
- 3 łyżki cynamonu
- 2 łyżki kardamonu
- szczypta imbiru
Przygotowanie:
- Upiecz dynię i zblenduj z jabłkiem na mus, odstaw.
- Ubij białka, połącz z pozostałymi składnikami.
- Piecz przez około 35-40 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Krem: rozpuszczone mascarpone 120 g z masłem około 50 g + dwie łyżki masła orzechowego i syrop klonowy bez cukru.