Tort Pralinowy Czekoladowy bez Cukru Kremowy Bezglutenowy Soft Brownie „Mazisty”

Co można jeszcze zrobić z mojego soft brownie? Ja robiłam mleczne kanapki, pierniczki, kuleczki, bajaderki i takie torty jak tutaj…to przepis, z którego na prawdę można sporo wyczarować…ogranicza nas tylko wyobraźnia! Ten tutaj..nazwałam tortem pralinowym…zblenowane soft brownie, krem waniliowo kokosowy, mus owocowy i polewa czekoladowa…to po prostu pralina xxl…

 

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mascarpone
  • 200 g masła
  • 8 jaj
  • 40 g erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 20 g mąki bambusowej
  • 30 g inuliny z cykorii

Do kremu dodatkowo:

dodatkowo 60 g czekolady do polewy + 100 g mascarpone + 100 g gęstego mleczka kokosowego

oraz mus owocowy – dałam ananasowy z e-superfood – ok. 180 g.

 

Przygotowanie:

  1. Zacznij od upeiczenia Soft Brownie z przepisu poniżej. Zrobiłam podwójną porcję (na tortownic o średnicy 15 cm).

    Przpies na Soft Brownie

2. Ciasto po przestudzeniu (najlepiej nastepnego dnia) należy zblendować na mus.

3. Większą połowę ciasta wyłóż na tortownicę z papierem do pieczenia.

4.Teraz krem z mascarpone, jogurtu oraz mleczka w proszku – daj 3/4 kremu i na to mus owocowy,. Wstaw do zamrażarki na ok. 40 minut – aby uzyskać równe warstwy.

5.Zblenuj resztę kremu z mniejszą połową ciasta. Dzieki temu będzie jeszcze bardziej kremowe i łatwiej pokryjesz górę nie psując struktury warstw poniżej.

6. Polewa to nic innego jak rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada z 100 g mascarpone oraz ok. 100 ml mleczka koksowego z puszki do rozrzedzenia. Do smaku dosłodź kropelkami.

Na górze dla dekoracji starte na tarce ciasteczka z ostatniego przepisu na ciastka korzenne:

 

Przepis na ciasteczka korzenne piernikowe

w ramach współpracy z kodem PRZEKETONOWA rabat na zakupy w sklepie:

Przecier ananasowy

 

Mleczko kokosowe w proszku

 

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Przepisy są dostępne na blogu zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wypróbujesz przepis i zechcesz wesprzeć moją twórczość możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *