Tort Czekoladowy z Kremem Chałwowym Przepis Keto Low Carb

Keto tort czekoladowo chałwowy to idealna propozycja dla tych, którzy kochają delikatne w smaku i nieprzesłodzone desery. Idealny na urodziny, inne okazje a także bez okazji. Pyszny, kremowy, lekki i przyjemny. Czekoladowy biszkopcik z kremem nieco lżejszym od tradycyjnej chałwy w połączeniu z kwaśnymi owocami zachwyci gości!

Składniki:

  • 6 jaj
  • 100 g masła
  • 40 g czekolady
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 4 łyżki erytrytolu
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj masło i wymieszaj, odstaw.
  2. Ubij białka, dodaj żółtka, roztopione masło z czekoladą i pozostałe składniki. Połącz na wolnych obrotach.
  3. Piecz 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Moja blaszka – 21 cm.
  4. Po ostygnięciu ciasta przekrój na dwie części. Jedną posmaruj owocami (frużelina/dżem – wiśnia/ czarna porzeczka) i połową kremu (przepis niżej), przykryj drugą warstwą cista i daj i jeszcze raz krem.

Składniki na krem:

  • 100 g masła
  • 200 g mascarpone
  • 100 g śmietany 36 – może być też 30 – z Piątnicy jest gęsta
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 2 łyżki izolatu białka serwatkowego o smaku waniliowym (jeśli nie masz możesz pominąć lub dodać aromat waniliowy)

Przygotowanie kremu:

  1. Doprowadź mascarpone do płynnej postaci pogrzejwając na małym ogniu nieustannie mieszając , dodaj masło i masło orzechowe i tahini, wymieszaj i ostudź.
  2. Połącz wystudzoną masę z gestą śmietaną 36 (Piątnica) i dodaj dwie łyżki izolatu białka o smaku waniliowym.

Na górze (opcjonalnie) garść zmielonych orzechów laskowych. Może być mąka migdałowa.

Kcal w 100g: ok. 392

T: 38,2 B: 9,2 Wn: 2,2

6 Comments on “Tort Czekoladowy z Kremem Chałwowym Przepis Keto Low Carb

  1. Tort prezentuje się, jakby jego wykonanie zabierało wiele godzin, a to przecież tylko zaledwie kilka składników! Wskakuje na listę tortów do wykonania dla nie-keto rodziny 🙂

  2. Robiłam już 2 razy i za każdym razem wyszło pyszne . Nawet moja nieketo rodzinka pałaszowała i wychwalała pyszny smak. Zrobiłam szybki dżem z mieszanki mrożonych owoców jagodowych z wiśniami i erytrytolem.

  3. Zapomniałam dodać śmietankę do kremu 🤦‍♀️ Ale i tak wyszedł smaczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *