Puszysty lecz wilgotny – jak chmurka – napowietrzony, ale mokry torcik. Mocno czekoladowy keto tort, ale nie tylko dla fanów diety ketogenicznej. Przepis bez grama mąki i cukru. Mało pracy, mało składników. Jeśli znasz kogoś kto marzy o czekoladowym torcie, ale nie lubi się zasłodzić pod korek to jest to właściwy przepis.
Biszkopt to nic innego jak moje sernikobrownie.
Składniki:
- 6 jaj
- 270 g serka śmietankowego (2 szt. „Twój Smak”)
- 100 g czekolady
- 50 g erytrytolu (tutaj do smaku i w zależności od użytej czekolady)
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Zmiksuj żółtka z serkiem na gładką masę – dodaj czekoladę i jeszcze raz zmiksuj na gładki krem.
- W oddzielnej misce ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połącz wszystkie składniki.
- Piecz ok. 40-45 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Krem:
- 750 g mascarpone (trzy małe opakowania) / może być 2:1 ze śmietanka 36 też
- 100 g czekolady
- 50 g erytrytolu w pudrze (opcjonalnie i w zależności od użytej czekolady)
- opcjonalnie słodzidło
- 50 g mleczka kokosowego w proszku do zagęszczenia (opcjonalnie lub zamiennie odrobina żelatyny)
+ Orzechy laskowe kruszone (150 g około)
Mocno czekoladowy, można mniej czekolady jak coś. Ciasto jest puszyste i delikatne. Użyłam łopatek do układania warstw. Łatwiej ci będzie zrobić dwa piętra jeśli jesteś nowicjuszem w pieczeniu 🙂 .
Oczywiście możesz przełożyć śmietanką lub mascarpone / zrobić inny ulubiony krem. Dowolność. Kremu miałam sporo, możesz równie dobrze zrobić mniej. Pamiętam, że trochę mi zostało 🙂
Uprzedzam, że to był tort na urodziny koleżanki, więc ukroiłam tylko kawałek na świeżo do zdjęć i wyrównałam – nie był jeszcze schłodzony – dlatego lekko płynny ten krem jeszcze.
Wygląda super 🤩 właśnie czegoś takiego szukałam. Będę próbować 😀
Tort, który ma wszystko co najlepsze – delikatność biszkoptów, kremową czekoladową masę, orzeszki dodające chrupkości, a to wszystkie nieprzesłodzone i zgodne z dietą keto!