Pyszny makowy placek przekładany delkatnym kremem zachwyci Twoich gości nie tylko podczas świąt. Kolejna propozycja ciasta na Wielkanoc bez dodatku cukru i mąki. Prosty przepis, proste wykonanie.
Składniki:
5 jaj
400 g mleczka kokosowego
150 g maku
150 g mielonych drobno orzechów laskowych
20 g masła / oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Podobnie jak w poprzednim gotuj mak w mleczku kokosowym, 10-15 minut i odstaw na kilka godzin.
- Ubij białka, dodaj żółtka, zmielone orzechy i naszą masę makową już wystudzoną.
- Wylej ciasto na płaską dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
- Po ostygnięciu smaruj masą serową, przekrój na pół i złóż, polej czekoladową polewą i powtórz.
Krem serowy: 200 g jogurtu typu greckiego + 200 g śmietanki 36 (Polecam z Piatnicy – bez ubijania – taka w czerwonym kubeczku)
Polewa czekoladowa: masło / olej kokosowy + masło orzechowe + gorzka czekolada /kakao w równych proporcjach. po 50 g będzie ok.
Kcal w 100g ok. 361,4 T: 24,22 B: 7 W: 2,6
Jeśli nie lubisz kwaskowości jogurtu możesz użyć do przełożenia samej śmietanki 🙂
Jest przepyszny i co dla mnie istotne składniki są ogólno dostępne🥰 Twoje przepisy są wspaniałe
Mogłabyś dodać dokładny opis, bo nie wiem w którym znajdę dokładny opis jak wykonać to ciasto?