Serniko Makowiec Przekładany Serowy Kremem bez Cukru Keto Low Carb

Pyszny makowy placek przekładany delkatnym kremem zachwyci Twoich gości nie tylko podczas świąt. Kolejna propozycja ciasta na Wielkanoc bez dodatku cukru i mąki. Prosty przepis, proste wykonanie.

Składniki:

5 jaj

400 g mleczka kokosowego

150 g maku

150 g mielonych drobno orzechów laskowych

20 g masła / oleju kokosowego

Przygotowanie:

  • Podobnie jak w poprzednim gotuj mak w mleczku kokosowym, 10-15 minut i odstaw na kilka godzin.
  • Ubij białka, dodaj żółtka, zmielone orzechy i naszą masę makową już wystudzoną.
  • Wylej ciasto na płaską dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
  • Po ostygnięciu smaruj masą serową, przekrój na pół i złóż, polej czekoladową polewą i powtórz.

Krem serowy: 200 g jogurtu typu greckiego + 200 g śmietanki 36 (Polecam z Piatnicy – bez ubijania – taka w czerwonym kubeczku)

Polewa czekoladowa: masło / olej kokosowy + masło orzechowe + gorzka czekolada /kakao w równych proporcjach. po 50 g będzie ok.

Kcal w 100g ok. 361,4 T: 24,22 B: 7 W: 2,6

Jeśli nie lubisz kwaskowości jogurtu możesz użyć do przełożenia samej śmietanki 🙂

2 Comments on “Serniko Makowiec Przekładany Serowy Kremem bez Cukru Keto Low Carb

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *