Serniczek z lata tym razem w jesiennej aranżacji. Kto pamięta serniczek z borówkami i galaretką ten wie, że ten to równie pyszne ciasto! Możesz również dodać przyprawy korzenne i aromat pomarańczowy i zrobić z tego aromatyczny sernik z czekoladą lub pierniko sernik – czekolada, cynamon, kardamon i twaróg… możliwości jest tu cała masa!
Składniki:
- 500 g twarogu tłustego dobrej jakości
- 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 60-80 g budyniu waniliowego bez cukru (używam z Celiko – miks skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej)
- 60 g erytrytolu lub innego słodzidła wedle uznania – do smaku oczywiście możesz dać mniej lub więcej
- 5 jaj
- 80 g czekolady
Przygotowanie:
- Oddziel żółtka od białek jaj.
- Ubij białka ze słodzidłem na sztywno.
- Wrzuć pozostałe składniki do blendera i miksuj mocno na gładki krem.
- Połącz delikatnie obie masy. Podziel na pół i do jednej dodaj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia najpierw ciemną, później jasną masę – lub na zasadzie zebry – czemu nie!
- Piecz około 25-30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem (czas pieczenia zależy od wysokości ciasta – u mnie niskie w dużej blaszce około 20×40 cm). Ma być rumiane z góry. Spokojnie – nie opadnie – możesz skontrolować w trakcie dotykając góry – będzie czuć czy jest zwarte.
- Na górze u mnie jest masło orzechowe rozpuszczone z masłem klarowanym, doprawione cynamonem – dla dekoracji mąka migdałowa. W połączeniu w ustach z czekoladą daje posmak snikersowy. Można dać po prostu resztę czekolady na gorę.
kcal całości bez czekolady ok. 1778
T: 99 B: 131,5 Wn: 88,5
w 100 g ok. 134,7 kcal
T: 7,5 B: 10 Wn: 6,7
Sprawdź także ten sernik z lata:
Oraz musowy serniczek królewski:
Właśnie tego klasyka mi brakowało – sernik królewski to absolutny „must be” podczas wszelkich świąt! Może uda się przekabacić rodzinę na kolejny wypiek keto 🙂