Przepyszny, prosty w wykonaniu, przepuszysty, lekki jak chmurka sernik bez grama cukru. Sernik bez cukru z kremem chałwowo pistacjowym na biszkoptach z mojej receptury.
Składniki:
- 200 g mascarpone
- 50 g masła
- 250 g serka śmietankowego „kanapkowego”
- 200 g jogurtu naturalnego
- 40 g erytrytolu
- 20 g inuliny – możesz pominąć
- 30 g mąki bambusowej – można pominąć lub wymienić na 40 g budyniu waniliowegp
- 4 duże jaja
Przygotowanie:
- Serek, jogurt, miękkie masło, żółtka zmiksuj na gładki krem. Dodaj sypkie składniki poza erytrytolem i wymieszaj. Odsstaw.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Połącz obie masy.
- Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 30 minut w 150 stopniach z termoobigiem. Ja na spód wyłożylam biszkopty z mojego przepisu.
- Polewa to 100 g mascarpone rozpuszczone z 40 g masła i 3 łyżkami pasty chałwowej z pistacjami.