Pączki Keto z Awokado Czekoladowe bez Laktozy bez Cukru Soft Brownie Bezglutenowe Donuty

Przepyszne, mięciutkie czekoladowe donuty z awokado idealne nie tylko na keto tłusty czwartek. Rozpływające się w ustach pączki pieczone o smaku miękkiego brownie to coś, co posmakuje nie tylko tym na diecie niskowęglowodanowej.

 

Składniki:

  • 3 jaja
  • 50 g kakao
  • 30 g erytrytolu
  • 30 g inuliny z cykorii
  • 60 g oleju kokosowego bezzapachowego (ze słoika)
  • 1 awokado
  • 2 jabłka mniejsze lub jedno większe
  • 30 g mąki bambusowej

 

Przygotowanie:

  1. Obierz awokado i jabłko, zblednuj na gładki mus.
  2. Połącz mus z owoców z olejem, kakao i zmiksuj raz jeszcze.
  3. Dodaj pozostałe (sypkie) składniki, zamieszaj dokładnie.
  4. Przelej do foremek i piecz około  20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
  5. Wyciągaj po przestudzeniu. Powinny same ładnie wyjść z foremki po przewróceniu.

Wyszło mi 10 sztuk (mam dwie foremki po 6 donutów). Polewa to rozpuszczone mascarpone osłodzone syropem bez cukru o smaku karmelowym z ketosklepu. Można użyć kropel Nicks. Jeden donut pokruszyłam na małe wiórki, którymi obsypałam polane białą polewą donuty. Oczywiście polewę można zrobić inaczej wedle uznania.

 

Przepis na inne donuty z awokado:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *