Przepyszne, mięciutkie czekoladowe donuty z awokado idealne nie tylko na keto tłusty czwartek. Rozpływające się w ustach pączki pieczone o smaku miękkiego brownie to coś, co posmakuje nie tylko tym na diecie niskowęglowodanowej.
Składniki:
- 3 jaja
- 50 g kakao
- 30 g erytrytolu
- 30 g inuliny z cykorii
- 60 g oleju kokosowego bezzapachowego (ze słoika)
- 1 awokado
- 2 jabłka mniejsze lub jedno większe
- 30 g mąki bambusowej
Przygotowanie:
- Obierz awokado i jabłko, zblednuj na gładki mus.
- Połącz mus z owoców z olejem, kakao i zmiksuj raz jeszcze.
- Dodaj pozostałe (sypkie) składniki, zamieszaj dokładnie.
- Przelej do foremek i piecz około 20 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
- Wyciągaj po przestudzeniu. Powinny same ładnie wyjść z foremki po przewróceniu.
Wyszło mi 10 sztuk (mam dwie foremki po 6 donutów). Polewa to rozpuszczone mascarpone osłodzone syropem bez cukru o smaku karmelowym z ketosklepu. Można użyć kropel Nicks. Jeden donut pokruszyłam na małe wiórki, którymi obsypałam polane białą polewą donuty. Oczywiście polewę można zrobić inaczej wedle uznania.