Przepis na Puszysty Sernik Królewski z Kakaowym Spodem KETO LOW CARB FIT mało kalorii!

Lubisz lekkie serniki? Puszyste i wilgotne zarazem ciasto, które rozpływa się w ustach. Sernik z jogurtu oraz serka śmietankowego wzbogacony kakao – jak chmurka! Bardzo prosty przepis! Mało kalorii i węglowodanów. Aksamitny serniczek, który pokochasz! Wychodzi każdemu.

Składniki na część kakaową:

  • 100 g mascarpone
  • 25 g masła
  • 3 jaj
  • 30 g erytrytolu
  • 20 g ciemnego kakao
  • 20 g mąki bambusowej

Przygotowanie:

  1. Przełóż do rondelka mascarpone i masło i połącz obie masy podgrzewając i mieszając. Odstaw.
  2. Ubij białka ze słodzidłem na sztywną masę.
  3. Połącz na niskich obrotach białka, żółtka, masę maślano serkową oraz sypkie składniki. Odstaw.

Część serniczkowa:

Składniki:

  • 200 g serka śmietankowego typu Philadeplhia
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 3 jaja
  • 20 g budyniu waniliowego
  • 50 g erytrytolu

Przygotowanie:

  1. Wbijamy do miski białka, a resztę do drugiej miski.
  2. Ubijamy białka ze słodzidłem na sztywno. W drugiej misce miksujemy resztę na jednolity krem.
  3. Łączymy na niskich obrotach obie masy.

Wykończenie:

  1. Wykładamy formę papierem do pieczenia.
  2. Lejemy najpierw kakaowe (80% masy), potem część serniczkową i przykrywamy resztą ciemnej masy. Możemy to zrobić równie dobrze na zasadzie zebry.
  3. Pieczemy ok. 30-40 minut w 150 stopniach. Ma się porządnie zarumienić z góry. Termoobieg oczywiście. Rozmiar blaszki: 15×25 cm

Kcal w 100 g ok. 232

T: 20,8 B: 6,6 Wn: 1,7

Rewelacyjny, aksamitny i puszysty serniczek jogurtowy. Lekki, wilgotny, idealny sernik keto lub dla osób, które minimalizują ilość węglowodanów w swojej diecie. Można dodać aromat pomarańczowy, waniliowy czy migdałowy dla pokręcenia smaku. Oczywiście ilość słodzidła też można modyfikować wedle uznania.

Jeśli nie masz mąki bambusowej możesz użyć mąki kokosowej wymieniając kakao na roztopioną czekoladę 🙂

12 Comments on “Przepis na Puszysty Sernik Królewski z Kakaowym Spodem KETO LOW CARB FIT mało kalorii!

  1. Sernik wyszedł mi przepyszny,wilgotny i puszysty.Łatwo dostępne produkty.Polecam do niedzielnej kawki.Dzięki za super przepis 😋

    • Niestety po raz kolejny upadł 😥 nie wiem jaki błąd popełniam.
      Ale jest bardzo smaczny i zawsze jest cały zjedzony.

  2. Sernik świetny! Bardzo dobry w smaku a przy tym niskokaloryczny. Bezproblemowy w pieczeniu!

  3. Uwielbiam serniki i to najlepsze takie ciężkie, tłuste i mega kremowe. Ten sernik wygląda obłędnie i ma dodatek czekolady 😀 trzeba zrobić!

  4. Dzień dobry, czym mogę zastąpić budyń w przepisach? Mam cukrzycę i unikam skrobi.
    Pozdrawiam Kaśka

    • Można dać odrobinę gumy guar / mąki kokosowej / migdałowej – cokolwiek co zagęści 🙂 Oczywiście struktura będzie delikatnie zmieniona

  5. Ten serniczek zrobiłam dla dziadka na urodziny. Jest cukrzykiem, więc przeważnie nie je żadnych ciast, a kiedys uwielbial. Jak mu powiedzialam, że to ciasto bez cukru i może spokojnie zjeść, ucieszył się niezmiernie! Od tej pory na jakieś rodzinne spotkania zawsze mu (przy okazji sobie) piekę jedno z Twoich super ciast! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *