Miękki i puszysty biszkopt z zaledwie trzech składników i to keto? Bardzo proszę. Szybki w przygotowaniu, prosty i smakujący jak totalnie nieketo biszkopt jest tutaj. Ciacho, które powstało z tego biszkoptu to moja wersja batoników popularnej marki 7days – nie wiem czy jeszcze można gdzieś je spotkać. Widziałam kakaowe, ale tych z owocami jakoś już nie widuję w sklepach. Bardzo je lubiłam w dzieciństwie.
Składniki:
- 4 jaja
- 2 łyżki erytrytolu
- 4 łyżki mąki bambusowej
- 3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
1. Ubijamy białka z erytrytolem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i resztę.
2. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy 10-12 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Wymiar mojej blaszki to 15×30 cm
4. Czekamy aż wystygnie i przekrawamy na dwie części.
5. Smarujemy dżemem u mnie brzoskwinia (każdy smak pyszka)
6. Lejemy krem z mascarpone (należy go rozpuścić podgrzewając: ok 120 g)
Przykrywamy biszkopt
7. Wywijamy figle z paska czekolady roztopionej z odrobiną masła.
Oznacz kogoś kto kocha sewendejsy, niech spróbuje zrobić fit wersję!
Można zrobić z samym dżemem lub zupełnie czymś innym.
Wyszło 5 sztuk. Oczywiście przyciełam boki na potrzeby fotografii nic się nie zmarnowało – zostały skonsumowane
kcal jednej porcji (1/5): ok 320
T: 29 B: 7,88 Wn: 8
Oczywiście makro będzie się różnić delikatnie w zależnosci od tego jakich owoców użyjemy 🙂 .
Inspiracja:
Uniwersalny biszkopt do każdego wypieku, jaki przyjdzie nam do głowy. Można uzupełnić go wszystkim – zarówno dżemem, jak i masą z masła orzechowego albo serka Philadelphia i mascarpone. I dzieciom smakuje!
Zrobiłam i pocielam w małe kanapeczki na wycieczkę rowerową z dzieciakami! Pycha przekaska ! Dzieciom powiedzialm ze to mleczne kanapki. Nie protestowały, zjadły że smakiem 🙂
Biszkopt w piekarniku, zobaczymy jak wyjdzie w wersji tortu. Dałam do tortownicy jak normalny biszkopt ( papier tylko na dnie, bez ścianek), oby dało się wyjąć 🫣
Trzymam kciuki!
Wyszło super, spód biszkoptowy z kremem i owocami na wierzchu 😁 dzięki za przepis ❤️
przepis sprawdzony, polecam, jest prosty, wychodzi a to najważniejsze
Termoobieg – masz na myśli grzałka górna i dolna + termoobieg, czy sam termoobieg? 🙂
Sam termoobieg wyustarczy.
Jaki sens robić keto -biszkopt i pakować na niego dżem i czekoladę😬
Czy ktoś może próbował piec w piekarniku, bez termoobiegu, tylko grzałka górna i dolna? Jeśli tak, to na ile stopni i na ile czasu wstawiacie? 🙂