Przepis na Prosty Keto Biszkopt z Mąki Bambusowej

Miękki i puszysty biszkopt z zaledwie trzech składników i to keto? Bardzo proszę. Szybki w przygotowaniu, prosty i smakujący jak totalnie nieketo biszkopt jest tutaj. Ciacho, które powstało z tego biszkoptu to moja wersja batoników popularnej marki 7days – nie wiem czy jeszcze można gdzieś je spotkać. Widziałam kakaowe, ale tych z owocami jakoś już nie widuję w sklepach. Bardzo je lubiłam w dzieciństwie.

Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 4 łyżki mąki bambusowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie

1. Ubijamy białka z erytrytolem na sztywną pianę, dodajemy żółtka i resztę.

2. Mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Pieczemy 10-12 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Wymiar mojej blaszki to 15×30 cm

4. Czekamy aż wystygnie i przekrawamy na dwie części.

5. Smarujemy dżemem u mnie brzoskwinia (każdy smak pyszka)

6. Lejemy krem z mascarpone (należy go rozpuścić podgrzewając: ok 120 g)

Przykrywamy biszkopt

7. Wywijamy figle z paska czekolady roztopionej z odrobiną masła.

Oznacz kogoś kto kocha sewendejsy, niech spróbuje zrobić fit wersję!

Można zrobić z samym dżemem lub zupełnie czymś innym.

Wyszło 5 sztuk. Oczywiście przyciełam boki na potrzeby fotografii 🙂 nic się nie zmarnowało – zostały skonsumowane 😇

kcal jednej porcji (1/5): ok 320

T: 29 B: 7,88 Wn: 8

Oczywiście makro będzie się różnić delikatnie w zależnosci od tego jakich owoców użyjemy 🙂 .

Inspiracja:

10 Comments on “Przepis na Prosty Keto Biszkopt z Mąki Bambusowej

  1. Uniwersalny biszkopt do każdego wypieku, jaki przyjdzie nam do głowy. Można uzupełnić go wszystkim – zarówno dżemem, jak i masą z masła orzechowego albo serka Philadelphia i mascarpone. I dzieciom smakuje!

  2. Zrobiłam i pocielam w małe kanapeczki na wycieczkę rowerową z dzieciakami! Pycha przekaska ! Dzieciom powiedzialm ze to mleczne kanapki. Nie protestowały, zjadły że smakiem 🙂

  3. Biszkopt w piekarniku, zobaczymy jak wyjdzie w wersji tortu. Dałam do tortownicy jak normalny biszkopt ( papier tylko na dnie, bez ścianek), oby dało się wyjąć 🫣

  4. Termoobieg – masz na myśli grzałka górna i dolna + termoobieg, czy sam termoobieg? 🙂

  5. Jaki sens robić keto -biszkopt i pakować na niego dżem i czekoladę😬

  6. Czy ktoś może próbował piec w piekarniku, bez termoobiegu, tylko grzałka górna i dolna? Jeśli tak, to na ile stopni i na ile czasu wstawiacie? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *