Marzyły mi się w te święta miękkie pierniczki w czekoladzie jak soft brownie. Wpadłam na pomysł, który z pewnością spodoba się wielbicielom takich pierniczków. Bezglutenowe, bezcukrowe, rozpływające się w ustach! Możesz je robić z dżemem lub po prostu polać czekoladą.
Przygotowanie pierniczków wbrew pozorom jest banalnie proste i wcale nie wymaga długiego czas – choć to może być wspaniały czas spędzony razem w gronie najbliższych. Wspólne przygotowanie pierniczków to najlepsza przyprawa jaką możecie doprawić świąteczne pierniczki!
Pierniczki, które tu widzisz to nic innego jak ulepiona w serduszkowe kształy za pomocą foremek dekonstrukcja ciasta pieczonego w dużej formie. Musisz zacząć od upieczenia piernika soft (mazistego). Następnie czekasz aż wystygnie, wrzuć do blendera z ostrzami lub jeśli nie masz rozgnieć widelcem. Mielimy aż zacznie się sklejać. Wtedy bierzesz foremki lub lepisz kulki i rozpłaszczamy – potem już ogranicza Cię tylko wyobraźnia – dżem, galaretka lub po prostu polewa czekoladowa.
Składniki na piernik soft:
- 100 g mascarpone
- 100 g masła
- 50 g czekolady
- 4 jaja
- 2-3 łyżki cynamonu
- łyżka kardamonu
- pół łyżeczki imbiru
- opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu cayene
- 4 łyżki erytrytolu (też zależy jak lubisz – do smaku)
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 30 g mąki bambusowej
Przygotowanie
1. Rozpusść mascarpone z masłem na małym ogniu delikatnie podgrzewając.
2. Wyłącz gaz i dodaj czekoladę. Mieszaj do połączenia składników.
3. Ubij białka ze słodzidłem na sztywną pianę.
4. Dodaj do białek żółtka, mąkę, kakao, przyprawy korzenne i przestudzoną masę maślaną. Połącz delikatnie na niskich obrotach.
5. Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczy ok. 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Rozmiar mojej blaszki: 15×21 cm.
6. Poczekaj aż przestygnie i rozwal ciasto. Użyj blendera z ostrzem do lepszego efektu. Ma się zacząć sklejać 🙂
7. Rób kształty – schłódź w lodówce (stwardnieją) – smaruj dżemem (na zdjęciu konfitura z truskawek – gładki dżem/zblendowany pozowli uzyskać ładniejszy kształt i bardziej równą powierzchnię) i polewaj/zanurzaj w czekoladzie.
Wyglądają cudownie, zresztą twoje przepisy takie pyszne😍 nie wiem skąd masz tyle pomysłów na nie, ale te ciasta to kosmos🤩
Wyglądają cudownie, zresztą twoje przepisy takie pyszne😍 nie wiem skąd masz tyle pomysłów na nie, ale te ciasta to kosmos🤩
Dziekuje ze jestes i za to ze dla nas tworzysz te swoje cudowne przepisy🤩🤩
Zrobione!! Bardzo szybko się robią. Ja dodałam malinowym dżem bez cukru. Wyszły pyszne, bardzo gęste, wiec mało zjem, a będę zadowolona 🙂
Dzisiaj zrobiłam. To mój pierwszy wypiek z mąką bambusową. Myślę że całkiem udany 🙂 Oczywiście z lenistwa nie formowałam już pierniczków tylko zrobiłam torcik piernikowy 😆 przełożyłam cienką warstwą mascarpone i dżemem żurawinowym (z saszetki-pozostałość po serku camembert do grilowania 🙈).
Przepiękne i przepyszne, oj na walentynki niespodzianka dla drugiej połówki gotowa ❤️