Puszyste i jednocześnie niesuche ciasto czekoladowe z mąki bambusowej. Coś jak murzynek, a w dodatku nie ma laktozy, jest gęste i bogate w zdrowe tłuszcze i błonnik bambusowy. Ciacho idealne jako piernik jeśli tylko dodasz przyprawy korzenne. Doskonale komponuje się z dżemem lub powidłami. Możesz również zatopić świeże owoce jak wiśnie czy jabłka.
Składniki:
- 5 jaj
- 100 g oleju kokosowego bezzapachowego
- 60 g czekolady najlepiej najprawdziwszej ciemnej
- 30 g mąki bambusowej
- 20 g budyniu czekoladowego bez cukru (proszek)
- 50 g erytrytolu
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy olej kokosowy z czekoladą i odstawiamy.
2. Ubijamy białka z erytrytolem, dodajemy żółtka i pozostałe składniki, mieszamy.
3. Przelewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
4. Odczekaj chwilę zanim wyjmiesz z piekarnika.
5. Weź kostkę czekolady lub dwie i smaruj jeszcze ciepłą górę do momentu aż się rozpuści. Możesz oczywiście rozpuścić i polać. Tak się mniej marnuje i nie trzeba zmywać dodatkowego naczynia 🙂
Możesz zastąpić olej kokosowy masłem dokładnie w tej samej proporcji lub zrobić miks jeśli masz któregoś tłuszczu za mało :). Pracuję też nad wegańską wersją bez jaj.
Można przełożyć dżemem. Dodając przyprawy korzenne zamienisz ciasto czekoladowe w pyszny piernik. Można też dać owoce lub dżem do środka. Świetnie sprawdza się kawałki jabłek w towarzystwie cynamonowego akcentu, ale też wiśnie mmm..
Moja blaszka to 15×21 cm
Kcal. ok 307 w 100 g – całość ma ok 540 g
T: 27,66 B: 7,2 Wn: 1
wow! super! czekoladowe wypieki są pyszne! UWIELBIAM i na pewno zrobię 😉
Wspaniałe ciasto! Mój faworyt z mąką bambusową! Polecam❤️❤️❤️
Super przepis. Wspaniała baza, u mnie już jako ciasto „piernikowe”, przekładaniec z mascarpone i malinami oraz spód do sernika. Kocham mąkę bambusową :).
Ojej jakie to pyszne 😍 Dziś upieczone z okazji dnia czekolady 😁 bo tu ona zdecydowanie rządzi 💪
To ciasto jest poprostu obłędne w.smaku.i bardzo.latwe w wykonaniu.
Moja 11 latka piekła je ostatnio i cała rodzina zachwalała 😉
Polecam!
Uwielbiam to ciasto. Można je fajnie modyfikować np: dodając cynamon i jabłka
Pyszne, wilgotne ciasto. Ekspresowe w wykonaniu. Pycha!