Masz słabość do słodyczy? Nie musisz z nich rezygnować – możesz zrobić wersję pozbawioną cukru! Słodkie na diecie to najmniejszy problem! Sprawdź jak wymyśliłam alternatywę dla popularnych „Mcflurry”! W Fitcake mają oczywiście – „Fitflurry”, ale jeśli nie masz Fitcake u siebie lub chcesz mieć takie w domu to mój sposób może Ci się spodobać!
Zacznij od przygotowania czekoladowej jadalnej ziemi:
Składniki:
- 60 g czekolady – ja użyłam ciemnej Torras bez cukru – sprawdź inne, które polecam – TUTAJ
- ok. 80 g mąki migdałowej
- opcjonalnie kropelki słodzące – polecam Niks 🙂
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, połącz z mąką. Wstaw do lodówki lub do zamrażarki na moment przygotowania lodów.
Składniki na lody:
- 400 g jogurtu kokosowego z Lidla
- 250 g mascarpone
- 400 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1/3 szklanki wody – można pominąć oczywiście – będzie bardziej gęste i kremowe
- słodzidło – u mnie krople Nicks – mogą być karmelowe lub waniliowe – znajdziesz w ketosklep.pl z moim kodem PRZEKETONOWA zniżka
Przygotowanie:
- Rozpuść mascarpone podgrzewając i mieszając.
- Połącz płynny serek z wodą, jogurtem i jogurtem kokosowym. Osłodź wedle uznania.
- Teraz wyciągnij czekoladową kruszonkę i rozdrobnij na ziemię lub kawałki 🙂
- Nakładaj do kubeczków po kolei: masę lodową, kruszonkę i dowolne dodatki – u mnie jako sos posłużył nowy krem czekoladowo orzechowy z Beketo – jest świetny. Wyszło mi 6 porcji. Użyłam kubeczków papierowych na napoje.
Wystarczy schłodzić przez dosłownie pół godziny. Można trzymać w lodówce oczywiście. Jeśli przytrzymasz dłużej w zarmażarce wkładając drewniany patyczek/łyżeczkę/widelec otrzymasz lody na patyku, które łatwo odejdą od kubeczka.
kcal. porcji: *wyszło mi ich 6: 418
T: 37 B: 8 Wn: 7
w 100 g ok. 211 kcal
T: 19 B: 4 Wn: 3