Biszkopty z mojego przepisu znalazły zastosowanie – miał wyjść sernik bez pieczenia, ale wyszedł torcik przełożony biszkopcikami! To takie proste! W końcu mamy już pyszne biszkopty, które nie odbiegają praktycznie w smaku od tych tradycyjnych! Można tworzyć ogrom deserów z ich wykorzystaniem! Sprawdź moją propozycję. Moja babcia robiła podobny deser!
Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego (może być naturalny / skyr / roślinny)
- 2 łyżeczki „Fajnej galaretki” – smak malinowy
- łyżka żelatyny
- 50 ml wody
- biszkopty bezglutenowe z przepisu Przeketonowej
do polewy użyłam: mascarpone i 60 g czekolady białej bez cukru z ketosklepu :rozpuściłam mascarpone na małym ogniu podgrzewając mieszając nieustannie. Następnie wyłączyłam kuchenkę i wrzuciłam posiekaną czekoladę i energicznie mieszając połączyłam z serkiem.
Przygotowanie:
- Oczywiście najpierw musisz zrobić biszkopty, ale to jest mega szybka i prosta sprawa.
- Zagotuj wodę i rozpuść w niej żelatynę i galaretkę – odstaw do przestudzenia.
- Wymieszaj jogurt z galraretką dokładnie i odstaw do lekkiego stężenia.
- Wyłóż formę papierem (u mnie tortownica 15 cm) i ułóż biszkopty na spodzie.
- Wylej jogurtowo owocowy krem.
- Na góre ułóż biszkopty.
- Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
- Polej czekoladą lub polewą jak u mnie!
Wygląda obłędnie będzie robione 😉
Przepis wypróbowany. Serniczek wyszedł pyszny.Nie miałam białej czekolady to zrobiłam z ciemną. Smakuje trochę jak delicje ,a biszkopciki rewelacja wykorzystam je w innych deserach np tiramisu😉😋👌👌
Robiłam wczoraj i napisze że 👌pycha 😋 dodałam galaretkę cytrynową i polewę z białej czekolady zrobiłam
Idealny serniczek na zimno i to jeszcze z czekoladą 🫶