Delicje bezglutenowe! Samo zdrowie! Nawet nie trzeba robić galaretki! Przepis na bardzo szybkie i pyszne domowe delicje z owocami – zrobisz je w mniej niż 20 minut!
Składniki na 16 sztuk:
- 2 jaja
- 15 g izolatu białka serwatkowego waniliowego
- Łyżka erytrytolu
- Łyżka błonnika bambusowego
- Pol łyżeczki oleju mct
Jeśli nie masz błonnika to 20 g izolatu
1. Białka ubij z erytrytolem na sztywną pianę. Dodaj żółtka i pozostałe składniki.
2. Łyżka to jedno ciastko. Nie rozprowadzając wyłóż na papier do pieczenia natłuszczony.
3. Piecz około 4 minuty w 160 stopniach z termoobiegiem.
4. To się robi szybciutko! Ja trochę za długo piekłam tym razem – widać, że trochę mocno rumiane? 🙂
Dodatki: może być dżem lub owoce
Ja ułożyłam jagody
Na to polewą z czekolady (około 80 g) olejem kokosowym (40-50 g) i aromatem waniliowym w kropelkach
Druga wersja:
- 2 jaja
- 2 łyżki błonnika bambusowego
- Łyżka erytrytolu
- Pol łyżeczki oleju mct
(Przygotowanie jak wyżej)
Jeśli chcesz wyższe i bardziej puszyste użyj foremek do muffinek!
Jeśli użyjeszn foremek do muffinek możesz użyć niezawodnego przepisu na chałkę!
Wtedy może wydłużyć się czas przygotowania – ale to nic – spróbuję tak zrobić na dniach i ilości i czas pieczenia doprecyzuję! Chociaż myślę, że z połowy porcji na ciasto i wtedy może czas pieczenia wydłużyć o dosłownie 2 minutki – myślę, że ta wersja z chałki może być najlepsza!
Sylwia 😋wymiatasz 🥰kolejny super przepis który muszę wypróbować
<3