Delikatne i wilgotne zarazem ciasto z cukinii bez cukru idealne dla wszystkich, którzy chcą wyeliminować lub ograniczyć cukry w diecie. Proste składniki i przygotowanie. Ciasto jest z jogurtem, więc delikatnie przypomina aksamitny sernik, ale przebija słodycz cukinii. Użyłam cukinii słodkiej (żółtej), ale pewnie i zielona młoda się nada!
Składniki:
- 4 duże jaja/ 5 mniejszych
- 200 g jogurtu gęstego
- szklanka musu z cukinii (nieduża cukinia pozbawiona skórki i pestek – zmiksowana w blenderze – lekko odsączona)
- 50-60 g mąki bambusowej
- 40 g busyniu waniliowego bez cukru (proszek
- 40 g erytrytolu lub innego słodzidła (mniej/więcej wedle uznania – cukinia już jest słodka)
- sok z cytryny /+ skórka
Przygotowanie:
- Obierz cukinię, pozbaw pestek i zblenduj na krem. Delikatnie odsącz z wody.
- Do cukinii dodaj żółtka i jogurt. Zmiksuj.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Połącz wszystkie składniki poza cytryną. Jeśli chcesz możesz do środka zetrzeć skórkę.
- Piecz około 28-40 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Ma być rumiane, ale uważaj żeby nie spalić. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta – jest delikatne.
- Otwórz piekarnik i poczekaj aż przestygnie. Ciasto jest wilgotne i lepiej będzie pokroić po przestudzeniu.
- Skrop sokiem z cytryny równomiernie górę ciasta.
Co można dodać zamiast mąki bambusowej? Mam mąkę ryżowa, owsianą , gryczaną, ziemniaczaną, jaglaną.
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia – robiłam to tylko w tej wersji póki co. Ryżowej, gryczanej i jaglanej nigdy nie próbowałam, więc nie wiem jak się zachowuje i jak używać. Może mąka migdałowa w innych proporcjach 🙂
Szalejesz Babka. Coraz lepsze te pomysły.
Ale suuuuper❤️Moje smaki 😋
Zrobię dziś bo mam cukinię. Wygląda obłędnie 😜😘dzięki Sylwia🙌za to co robisz😍😘
Ano mówiłam, beztalencie do wypieków 🤣nie wyszło mi. Siadło i bardziej przypomina suflet niż delikatną chmurkę 🤣 ale smak obłędny
Ale to właśnie tak miało wyjść 🙂 To wilgotny wypiek. Cieszę się, że smakuje!
Właśnie ciacho piecze się w piekarniku ☺️ Zapowiada się przepysznie 😊 Sylwia jesteś mistrzem ☺️
Wilgotne, a jednocześnie puszyste, słodycz, a jednocześnie fit. Absolutny win-win!
Ciasto jest przepyszne dodałam tylko dodatkowo borówki😍
Dziś wreszcie je zrobiłam ale z zielonej cukinii mam nadzieję, że też będzie takie cudowne jak Twoje🤩dziękuję
Pycha, tak pachnie że nie czekałam aż wystygnie 🙈
Zamiast budyniu dałam whey o smaku szarlotki- bomba zapachowa 🤩
Robiłam już kilka razy i za każdym razem jest przepyszne
Foremka, o jakich wymiarach?
15×20 cm chyba to było 🙂