Przepis na Ciasto z Cukinii bez Cukru Fit Jogurtowy Serniczek Jak Chmurka Keto Low Carb Puszysty i Wilgotny

Delikatne i wilgotne zarazem ciasto z cukinii bez cukru idealne dla wszystkich, którzy chcą wyeliminować lub ograniczyć cukry w diecie. Proste składniki i przygotowanie. Ciasto jest z jogurtem, więc delikatnie przypomina aksamitny sernik, ale przebija słodycz cukinii. Użyłam cukinii słodkiej (żółtej), ale pewnie i zielona młoda się nada!

 

Składniki:

  • 4 duże jaja/ 5 mniejszych
  • 200 g jogurtu gęstego
  • szklanka musu z cukinii (nieduża cukinia pozbawiona skórki i pestek – zmiksowana w blenderze – lekko odsączona)
  • 50-60 g mąki bambusowej
  • 40 g busyniu waniliowego bez cukru (proszek
  • 40 g erytrytolu lub innego słodzidła (mniej/więcej wedle uznania – cukinia już jest słodka)
  • sok z cytryny /+ skórka

Przygotowanie:

  1. Obierz cukinię, pozbaw pestek i zblenduj na krem. Delikatnie odsącz z wody.
  2. Do cukinii dodaj żółtka i jogurt. Zmiksuj.
  3. Ubij białka na sztywną pianę.
  4. Połącz wszystkie składniki poza cytryną. Jeśli chcesz możesz do środka zetrzeć skórkę.
  5. Piecz około 28-40 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Ma być rumiane, ale uważaj żeby nie spalić. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta – jest delikatne.
  6. Otwórz piekarnik i poczekaj aż przestygnie. Ciasto jest wilgotne i lepiej będzie pokroić po przestudzeniu.
  7. Skrop sokiem z cytryny równomiernie górę ciasta.

 

15 Comments on “Przepis na Ciasto z Cukinii bez Cukru Fit Jogurtowy Serniczek Jak Chmurka Keto Low Carb Puszysty i Wilgotny

  1. Co można dodać zamiast mąki bambusowej? Mam mąkę ryżowa, owsianą , gryczaną, ziemniaczaną, jaglaną.

    • Szczerze mówiąc nie mam pojęcia – robiłam to tylko w tej wersji póki co. Ryżowej, gryczanej i jaglanej nigdy nie próbowałam, więc nie wiem jak się zachowuje i jak używać. Może mąka migdałowa w innych proporcjach 🙂

  2. Zrobię dziś bo mam cukinię. Wygląda obłędnie 😜😘dzięki Sylwia🙌za to co robisz😍😘

  3. Ano mówiłam, beztalencie do wypieków 🤣nie wyszło mi. Siadło i bardziej przypomina suflet niż delikatną chmurkę 🤣 ale smak obłędny

  4. Właśnie ciacho piecze się w piekarniku ☺️ Zapowiada się przepysznie 😊 Sylwia jesteś mistrzem ☺️

  5. Dziś wreszcie je zrobiłam ale z zielonej cukinii mam nadzieję, że też będzie takie cudowne jak Twoje🤩dziękuję

  6. Pycha, tak pachnie że nie czekałam aż wystygnie 🙈
    Zamiast budyniu dałam whey o smaku szarlotki- bomba zapachowa 🤩

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *