Ciasto przekokosowe! Prosty skład i przygotowanie. Przypomina mi smakiem lubiane przeze mnie dawniej batoniki Princessa. Nie wiem czy je kojarzycie i czy dalej są w sklepach, ale to były kiedyś jedne z moich ulubionych słodyczy! Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne jednocześnie. Polewa z pasty kokosowej dodaje zdecydowanie więcej wrażeń, ale można oblać czekoladą i mieć inną wersję kokosanki!
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego z puszki 22% – gęste, ale wraz z wodną częścią
- 50 g izolatu białka serwatkowego – użyłam smak biała czekolada z kokosem – być może to też podbiło efekt!
- pół szklanki mąki migdałowej
- pół szklanki inuliny z cykorii
- szklanka wiórków kokosowych
- 4 jaja
- opcjonalnie pasta kokosowa lub czekolada do polewy
Przygotowanie:
- Wiórki kokosowe zmiel mocno.
- Zagotuj mleczko kokosowe i wrzuć wiórki – niech postoją ok. 2 godziny – zmiękną.
- Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj żółtka, przestudzone mleczko kokosowe z wiórkami, mąkę migdałową oraz inulinę. Zamieszaj.
- Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz około 40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ma być rumiane i w miarę zwarte. W środku będzie mokre – ale w żadnym wypadku to nie zakalec – tak ma być.
- Użyłam do polewy pasty kokosowej ze słoika. Była twarda, więc podziubałam widelcem i posypałam na ciepłe ciasto – rozpuściła się w miarę równomiernie.
- Po przestudzeniu wstaw do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzone! No i jest będzie zbyt wilgotne to w lodówce przybierze bardziej zwartą formę. Może być w środku kremowe na ciepło!
Czymś można zastąpić inulinę ?
Innym słodzikiem 🙂
Dzien dobry a czy konieczna jest ilunina, czy można zastąpić ją erytrytolem?
Można użyć innego słodziła oczywiście w innych proporcjach 🙂