Nowa receptura na lody bez cukru. Skoro ma być to deser a nie bomba kaloryczna to dobrze, by były maksymalnie lekkie. Mogą byćd takie. Sprawdź mój sposób. Zmieniona receptura z poprzednich przepisów sprawiła, że uzyskałam o połowę mniej kalorii!
Składniki:
- 400 g jogurtu kokosowego z Lidla
- 200 g mascarpone
- 30 g izolatu waniliowgo – u mnie Francuska wanilia Beketo
- aromat Niks – lubię karmelowy, ale każdy inny będzie ok
inne dodatki, które możesz wymieniać:
w tym przypadku jest to polewa „słony karmel bez cukru”:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 40 g masła
- sól morska szczypta
- syrop karmelowy Good Good bez cukru
Przygotowanie lodów:
- Rozpuść mascarpone podgrzewając lekko i nieustannie mieszaj aż do uzyskania płynnej konsystencji.
- Dodaj jogurt, zamieszaj.
- Dodaj białko, słodzidło i zblenduj na gładki krem,
- Przelej do foremek i wstaw do zamrażarki *lub zrób polewę.
*przed podaniem przełóż z zamrażki do lodówki na około godzinkę lub po prostu wyjmij, Domowe lody z zamrażki są twarde jak kamień 🙂
Polewę uzyskałam przez rozpuszczenie masła z masłem orzechowym. Podgrzewając i mieszając uzyskujesz płynny maślany orzechowy krem. Dodaj sól, syrop i masz całkiem niezłą imitację karmelu. „Przekarmel z masła orzechowego” jest bardzo smacznym i ciekawym dodatkiem również do innych deserów. Tak przygotowanym kremem okraś lody i wstaw do chłodzenia.l
Kcal bazy bez dodatków: ok 1266 – jeśli użyjesz tylko mascarpone *uwaga – około 2800! Oczywiście możesz się bawić proporcjami, to są lody – nie ma złych przepisów – może być tylko sporo kalorii i węgli 🙂
Następnym przepisem będą lody o smaku kinder bueno maksymalnie odchudzone i w dodatku bez laktozy!