Jabłkowa Chmurka z Kokosem a’la Rafaello Przepis na Ciasto z Jabłkami Bez Cukru Bez Glutenu 3 Warstwy + Nowa Receptura na Biszkopt Fit

W sumie to można to ciasto robić z innymi owocami – nie tylko z jabłkami. Akurat sezon na jabłuszka, więc wymyśliłam coś innego – warstwowe ciasto składające się z mięciutkiego biszkopcika, musu z jabłek ściętego żelatyną oraz mlecznej chmurki, którą można równie dobrze pozbawić laktozy. Może być jabłkowym rafaello, jabłkową chmurką czy kokosową delicją z jabłkiem…pomysłów na nazwę było sporo – nic dziwnego – połączenie smaków budzi zmysły! Trochę pracy, ale łatwej i przyjemnej – zresztą efekt końcowy rekompensuje!

 

Przepis na biszkopt to lekko zmienione proporcje z małych biszkopcików, które już znacie:

Przepis na biszkopty

Tutaj ciasto mogło być mniej zwarte i dzięki temu jest bardziej puszyste. Chociaż chyba pokuszę się, aby spróbować z tych proporcji również wypróbować ten przepis na małe biszkopciki.

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki mąki migdałowej
  • 40 g busyniu waniliowgo bez cukru
  • 4 łyżki erytrytolu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

*forma 15×25 cm

Przygotowanie:

  1. Ubij białka na sztywną pianę.
  2. Dodaj budyń i zmiksuj.
  3. Już  beż użycia miksera wymieszaj z żółtkami i mąką migdałową, dodaj też proszek i przelej do formy wyłożonej papierem.
  4. Piecz około 22 minuty w 160 stopniach z termoobiegiem.

 

*ścięłam „skórkę” z biszkoptu,  by jabłka się lepiej trzymały 🙂 

Warstwa numer 2:

  • 60 ml wody
  • dwie łyżki żelatyny
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki przyprawy korzennej, krople karmelowe Niks

Przygotowanie:

  1. Rozpuść żelatynę w wodzie i odstaw.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj/zblenuj na mus – wrzuć do rondelka i odparuj odrobinę wody, dopraw wedle uznania.
  3. Połącz jabłka z żelatyną i po przestudzeniu daj na biszkopt.
  4. Wstaw biszkopt z jabłkowym musem do ścięcia do lodówki.

Kokosowa chmurka:

  • 60 ml wody
  • 200 g mascarpone – może być też śmietanka
  • łyżeczka żelatyny – jeśli nie dodasz wiórków to więcej żelatyny
  • ok. 80 g wiórków koskowych – można pominąć
  • 40 g białej czekolady – można pominać – dało efekt rafaello

Przygotowanie:

  1. Rozpuść żelatynę w wodzie, odstaw.
  2. W oddzielnym rondelku rozpuść mascarpone podgrzewając delikatnie nieustannie mieszając. Możesz także rozpuścić w ciepłej wodzie z żelatyną pomagając blenderem, ale polecam rozpuścić mascarpone do uzyskania kremowej konsystencji. *w przypadku śmietanki nie trzeba podgrzewać i rozpuszczać
  3. Połącz żelatynowy roztwór z rozpuszczonym mascarpone i resztą. Odstaw na moment do lodówki do zagęszczenia i po wyjęciu ułóż na warstwę z jabłkami.

Jeśli chcesz użyć mleczka kokosowego – to wtedy idzie łyżka żelatyny – zwykle na puszkę daję dwie (puszka ma 400 ml) – wtedy podgrzej mleczko by dało się rozpuścić żelatynę i na końcu osłodź. Tutaj trzeba będzie chwilkę dłużej odczekać do lekkiego ścięcia.

U mnie na górze jeszcze starta biała czekolada dla dekoracji.

1 Comments on “Jabłkowa Chmurka z Kokosem a’la Rafaello Przepis na Ciasto z Jabłkami Bez Cukru Bez Glutenu 3 Warstwy + Nowa Receptura na Biszkopt Fit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *