Przebiszkociki w nowej, sezonowej odsłonie – z domową galaretką – prostą – na owocach i żelatynie – nic wielkiego, szybka sprawa. Biszkopciki również – wykonasz je w maksymalnie 10 minut wraz z pieczeniem. Jedyne na co trzeba będzie chwilkę poczekać to na stężenie galaretki w lodówki. Cała reszta – chwila moment…trochę zabawy, wbrew pozorom bardzo prostej i szybkiej!
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Domowa galaretka:
- 250 g truskawek świeżych
- 50 ml wody
- łyżka żelatyny
Trusukawki zblenduj na mus. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Połącz owoce z roztworem. Wylej na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do lodówki do stężenia. W tym czasie upieczesz biszkopciki.
Przepis na przebiszkopty znajdziesz tu: (zrobiłam z 1,5 porcji)

Polewa:
- 70 g białej czekolady bez cukru
- ok. pół szklanki gorącej wody
- łyżka żelatyny
- 150 g mascarpone
Żelatynę rozpuść w wodzie i wrzuć kawałki czekolady – mieszaj do rozpuszczenia. W rondelku podgrzej mascarpone mieszjając aż doprowadzisz do płynnej formy. Nie grzej mocno lub poczekaj aż delikatnie przestygnie. Połącz dolewając powoli oba kremy mieszając. Jeśli to z czekoladą będzie gęste – nie przejmuj się i użyj blendera i umieść w kąpieli wodnej dodatkowo w razie potrzeby – nie raz tak ratowałam.
Poniżej pokazuję jak składałam delicje. Używając kieliszka do szampana wycinałam kółeczka w galaretce choć i tak nie wyszły idealnie równe. Takie krążki ułożyłam na dolną część (płaską) ciastek i na to poszła polewa. Do truskawek bardziej mi pasuje biała. Moja polewa została skomponowana tak, by nie popłynęła i nie mazała się zbyt mocno. Możesz po prostu polać samą rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.