Chałka bambusowa Przeketonowej, którą można odtwarzać na różne sposoby: jako biszkopt do tortu, po prostu ciasto do smarowania masłem, dżemem, upieczone z letnimi owocami, z dodatkiem kakao czy czekolady – jako zebrę czy murzynek lub jak tutaj z dżemem (lub owocami) i kroszonką!
Zacznij od przygotowania ciasta na kruszonkę: fajnie jskby miało szanę pobyć chwilę w zamrażarce – w tym czasie przygotujesz masę na chałkę.
Składniki na kruszonkę:
- 140 g mąki migdałowej
- jedno żółtko – można pominąć – robiłam dwie wersje
- 2 łyżki masła ghee
- syrop bez cukru o smaku karmelu lub kropelki słodzące – kryształu nie używam raczej do kruszonki teraz
Wszystkie skłiadniki połącz i ulep kulkę. Schowaj do zamrażarki na czas przygotowania ciasta chałkowego. W razie potrzeby dodaj więcej mąki migdałowej.
Składniki i przygotowanie chałki bambusowej znajdziesz klikając poniżej w odnośnik.
1. Ciasto na chałkę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Ułóż na powierzchni delikatnie płaskimi łyżkami dżem lub owoce *najlepiej takie, które nie zawierają dużo wody – nadadzą się idealnie jagody, borówki, truskawki, maliny, jabłka.
3. Równie delikatnie ułóż kawałki rwane z kulki ciasta na kruszonkę.
4. Piecz około 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. W razie potrzeby przytrzymaj dłużej do zarumienienia kruszonki 🙂
*opcjonalnie polewa z rozpuszczonego mascarpone z odrobiną masła jak u mnie.