Ciasto z Owocami i Kruszonką Bambusowa Chałka jak Drożdżowa bez Glutenu bez Cukru Keto Low Carb Przepis

Chałka bambusowa Przeketonowej, którą można odtwarzać na różne sposoby: jako biszkopt do tortu, po prostu ciasto do smarowania masłem, dżemem, upieczone z letnimi owocami, z dodatkiem kakao czy czekolady – jako zebrę czy murzynek lub jak tutaj z dżemem (lub owocami) i kroszonką!

Zacznij od przygotowania ciasta na kruszonkę: fajnie jskby miało szanę pobyć chwilę w zamrażarce – w tym czasie przygotujesz masę na chałkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 140 g mąki migdałowej
  • jedno żółtko – można pominąć – robiłam dwie wersje
  • 2 łyżki masła ghee
  • syrop bez cukru o smaku karmelu lub kropelki słodzące – kryształu nie używam raczej do kruszonki teraz

Wszystkie skłiadniki połącz i ulep kulkę. Schowaj do zamrażarki na czas przygotowania ciasta chałkowego. W razie potrzeby dodaj więcej mąki migdałowej.

Składniki i przygotowanie chałki bambusowej znajdziesz klikając poniżej w odnośnik.

Przepis na chałkę bambusową

 

1. Ciasto na chałkę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Ułóż na powierzchni delikatnie płaskimi łyżkami dżem lub owoce *najlepiej takie, które nie zawierają dużo wody – nadadzą się idealnie jagody, borówki, truskawki, maliny, jabłka.

3. Równie delikatnie ułóż kawałki rwane z kulki ciasta na kruszonkę.

4. Piecz około 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. W razie potrzeby przytrzymaj dłużej do zarumienienia kruszonki 🙂

*opcjonalnie polewa z rozpuszczonego mascarpone z odrobiną masła jak u mnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *