To ciasto cebularz to nic innego jak moja już znana i uwielbiana keto chałka z górą, która czyni ciasto idealnym posiłkiem idealnym do lunchboxa lub dodatkiem np. do zagryzienia jajecznicy dla tych co z chlebka nie mogą na początku zrezygnować! Mega smaczna i wygodna opcja na drogę! Zaskakująco pyszne słone ciasto!
Przepis na chałkę znajdziesz klikając w obrazek poniżej.
*użyłam tylko budyniu śmietankowego zamiast waniliowego. Można dodać zeszkloną cebulkę do środka również.
Teraz opowiem o tej górze, która uczyniła słodką bułeczkę rewelacyjnym cebularzem keto!
*generalnie zacznij od tego – w czasie chłodzenia przygotujesz i upieczesz ciasto
Chodzi o to by przygotować krem, który po zamrożeniu będzie przypominało lody. Natomiast zabieg mrożenia pozwolił nie rozpłynąć się górze po całości i nie wtopić w ciasto, Założenie było też takie, aby ten proces zamrożenia pozwolił po dodaniu do środka ciasta kawalków tego cuda uzyskać krem w środku i generalnie prawie się udało, ale poszło na dno i dało efekt zakalca – więc odradzam. Tym bardziej, że ten cały pyszny smak idzie z góry – tego kremu zapieczonego z cebulką. Mniam miam. Przejdzmy do konkretów:
Składniki: (wystarczy połowa na jedno ciasto – chyba, że chcesz dobić kalorie – niżej makro na dwie opcje)
- 150 g mascarpone
- łyżka smalcu
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Podsmaż posoloną cebulkę na smalcu pod przykryciem do miękkości.
- Dodaj mascarpone i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj pieprz do smaku. Można dodać czosnek w sumie.
- Poczekaj aż przestygnie i przełóż do formy wyłożonej papierem i wstaw do zamrażarki na około godzinę.
- Po upieczeniu ciasta daj kawałki na ciasto i piecz jeszcze przez około 10-12 minut lub dłużej do zapieczenia, Cebulka powinna się też lekko zarumienić. Oceń jak bardzo chcesz ją zarumienić, byle nie spalić 🙂
*ponieważ dałam do środka i na górę, to biorąc pod uwagę, że polecam tylko na górę – to wystarczy połowa 🙂 ale jeśli damy całość to podaję dwie opcje w makro:
kcal całości jeśli użyjemy całej porcji góry cebulowej: ok. 2057 T: 176 B: 58 Wn:17
w 100 g ok: 255 T: 22 B: 7 Wn: 2
kcal jeśli damy połowę góry z mascarpone i cebuli: ok. 1644 T: 134 B: 52 Wn:14
w 100 g ok. 244 T: 20 Wn: 2
Makro samego ciasta bez cebulowej góry jest w przepisie na chałkę.