Ciasto idealne na zdrowe śniadanie – nie tylko dla tych na diecie ketogenicznej! Praktycznie nie ma węgli! Upiecz już z owocami lub dżemem w środku lub tak po prostu i smaruj dżemem lub ulubionym kremem – albo po prostu z masłem!
Składniki:
- 100 g mascarpone
- 20 g masła
- 40 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
- 30 g błonnika bambusowego
- 15 g budyniu waniliowego bez cukru
- 5 dużych jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
Zamiast mąki bambusowej możesz dać 50-60 g mąki migdałowej. Smaczniejsza i bardziej chałkowata jednak z błonnikiem bambusowym. Polecam zakupić. Przyda się w moich najlepszych przepisach.
Przygotowanie:
- Przełóż do małego rondelka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
- Ubij białka na sztywną pianę z erytrytolem.
- Dodaj żółtka, sypkie składniki, zamieszaj.
- Na koniec powoli dolewaj maślano serową masę. Połącz mieszając już łyżką – nie chcemy stracić puszystości od białek. Dodaj proszek do pieczenia.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 15×20 cm.
- Piecz ok. 20-25 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy!
kcal/ całego ciasta bez dodatków ok. 1138
T: 93, B: 45, Wn: 15
kcal w 100 g ok. 190
T: 16, B: 8, Wn: 2,5
Możesz jeść jako dodatek lub podzielić na 3 porcje na posiłek
kcal takiej porcji ok. 380 – dodaj owoce, jogurt, masło, dżem lub krem
Faktycznie sztos
Zamiast mascarpone dodałam serek śmietankowy i 1 łyżkę masła więcej (nie była to płynna konsystencja po wymieszaniu)
Wierzch posypany cynamonem przed pieczeniem
Chałka jest pyszna,leciutka, delikatna i lekko wilgotna.Polecam
Chyba najlepsze keto ciacho które zrobiłam. Chyba, bo za mało posmakowałam – zrobiłam 2 porcje, ale dzieci zjadły
Do trzech razy sztuka…
Wyszła super smaczna mięciutka idealna



polecam serdecznie na słodko, ale jak się nie doda erytrytolu, to jak bułeczka i można dodać wszystko i wykorzystać na śniadanie z dodatkiem serka czy pasty. Dziękuję za przepis.
Wyszło idealne. Miękkie i elastyczne, a jednocześnie puchate i delikatne. Będę robić często. Dziękuję za ten super przepis
Jest rewelacyjna. Na wierzch dałam polewę z mascarpone, czekolady i odrobiny cynamonu. Polecam, pycha
Rewelacja
to mój ulubiony przepis
chwila jak tak pomyślę to wszystkie od Ciebie są ulubione



Wyszło jak zwykle
polecam każdemu szkoda że tu nie można zdjęć swoich dodawać 
Przepyszna chałka
swoją zrobiłam ze śmietanką 30% i smarowałam dżemem malinowym bez cukru, niebo w gębie 
Chaleczka wyszła pyszna, mięciutka,puszysta idealna
. Polecam
Robiłam z mąką migdałową, bo blonnik zamówiony 
. Polecam . Dziękuję za kolejny świetny przepis 


Przepyszne ciasto, jak biszkopt! Upiekłam z borowkami. Polecam, proste i bardzo smaczne:)
Chałka jest po prostu obłędna w smaku! Nie spodziewałam się że aż tak mi zasmakuje. Jadłam bez dodatków bo tylko chciałam spróbować ( a zjadłam prawie ćwierć
)
Super chałka, z masełkiem po prostu sztos, świetna alternatywa dla jego bułek, Przeketonowa jesteś wspaniała
Chałeczka super
smaczna na słodko 
Sylwia pyszniej się nie da?!
Toż to sztos a z maselkiem mmmm 
Cudowny przepis. Jestem zachwycona
Czy zamiast mascarpone w przepisach mogę dać gęstą część mleczka kokosowego albo śmietankę kokosową (22%)? Mascarpone ma chyba ok 40% tłuszczu. Może to śmietanki dodać jeszcze olej kokosowy? Kazeina nam odpada niestety, a jest w wielu przepisach
Tak, można spróbować – wtedy ewentualnie ciut więcej mąki – trzeba sprawdzić konsystencję
Z takim pysznościami to ja zamiast szczuplec to się powieksze bo nie mogę się powstrzymać takie dobre






Od tej chałki zaczynałam przygodę z przepisami Sylwii.
Chyba mój ulubiony przepis, bo jest tak naprawdę fajną bazą do zabawy z różnymi dodatkami. Podstawowa wersja fajna, bo wchodzi z masełkiem jak złoto. Robiłam też z owocami i tu juz bardziej dzieciakom posmakowała.
Robione 3 razy i za każdym razem SZTOS. Dziękuję za przepis ♡
Chyba najbardziej uniwersalne keto- ciasto, ja mrożę i po rozmrożeniu jest równie pyszne
Mega jest . Najlepsze co jadłam .
Od teraz będzie u mnie zawsze gościć kiedy będzie chęć na słodyczka . 
Mega jest
polecam każdemu
Czy można użyć mąki łubinowej zamiast błonnika bambusowego? Lub izolatu białka?
Tutaj nic z tych rzeczy – jeśli już potrzebujesz to mąka migdałowa – odrobinę więcej niż błonnika, ale wyjdzie nieco inna struktura
Uwielbiam Cie i Twoje przepisy! Chałka sztos!!
Chałka wyszła super. Lekka i puszysta. Dziękuję
Genialny przepis! Pyszna, puszysta, mięciutka chałeczka! Posmarowana dżemem smakuje obłędnie!