Temperatura nie pozwala na przygotowanie ciacha? Brownie bez pieczenia to deser, który przygotujesz w 5 minut i to bez użycia piekarnika! Proste składniki i łatwe przygotowanie! Do tego bez laktozy, lekkie i niskokaloryczne!
Składniki na spód:
- 60 g czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3/4 szklanki mąki migdałowej (dosyp w razie potrzeby)
Przygotowanie:
1. Rozpuść czekoladę w kąpieli i połącz z masłem orzechowym i mąka migdałową ucierając łyżką rąk by je było widać kawałków migdałów.
2. Wyłóż do firmy wyłożonej papierem i pokrywając papierem ugnieć równomiernie rozprowadzając po foremce. U mnie 15×20 cm
Góra:
- 150 g mleczka kokosowego
- Reszta czekolady (40 g)
- 2 łyżki masła orzechowego
- Łyżeczka gumy guar
- Szczypta soli (opcjonalnie)
- Syrop karmelowy wedle uznania lub inne słodzidło. Dałam syrop bez cukru karmelowy
3. Rozpuść w mleczku kokosowym czekoladę, dodaj resztę i zblenduj. Powinno od razu zgestnieć. Poczekaj kilka mminut aż przestygnie i wylej na spód.
Dodatki jak lubisz – u mnie szczypta orzechów piniowych i chrupków drożdżowych.
Będę robić. Chrupki drożdżowe? Nie słyszałam… 🙂
Królestwo za te batoniki. Niechcic mnie nawiedził, ale jak obadalam przepis, to już byłam sprzedana. Chłodzą się. Co ja bym zrobiła bez Przeketonowej. Buziory z ogniatkami posyłam.
Kolejny wypróbowany już jakoś czas temu 🙂 chrupek nie znalazłam ale były orzeszki i też super 🥰
Mistrzostwo świata. Trochę zmodyfikowałam bo na gorze same orzechy ale reszta obłędna jak zawsze
Uwielbiam batoniki i ciasta w wersji fit. A do tego jak przepis jest prosty i szybki to coś dla mnie!