Deser, który możesz zrobić na dwa sposoby: kulając kulki lub układając w formie w kształcie prostokąta i stworzyć pyszny blok czekoladowy bez uzycia mleka w proszku. Kombinacja składników i struktura deseru w tym przepise wiernie imituje ten smak. Keto bajaderki, które goszczą u mnie często podczas posiadania nadwyżki ciasta, orzeszków czy właśnie gofrów i to one są bohaterem tego dzieła.
Tworząc przepisy na bloga czasami mam sporo pyszności do zjedzenia. Ostatnio kombinowałam z goframi, więc zanim stworzyłam tą najlepszą wersję, która się tutaj znalazła to sporo ich jednak zrobiłam. By nie jeść kolejny dzień gofrów postanowiłam pokazać jak wykorzystać nadwyżkę takich wypieków czy innych produktów typu ciasteczka, które nie są już zbyt miękkie itp.
Zacząć należy od zblendowania gofrów. Moesz równie dobrze skruszyć lub dowolnie zdekonstruować je tworząć jak to ja nazywam „gruz” do wypełnienia takich kulek. Potem już tylko zostaje połączyć z innymi składnikami i ulepić kulki lub przełożyć do naczynia i schłodzić. Nic prostszego!
Składniki:
- Zblendowane gofry niecałe dwie szklanki (może być mniej) – tyle miałam i chciałam je zużyć
- Kakao 2 łyżki
- Mascarpone 150 g
- Masło 100 g
- Masło orzechowe 3 łyżki
- Słodzidło wedle uznania
Przygotowanie:
- Rozpuść masło i mascarpone mieszając nieustannie – ma powstać jednolity krem. Dodaj też masło orzechowe i kakao – od razu się fajnie rozpuści (ja nie rozpuściłam kakao, a miało grudki, ale też się udało).
- Połącz otrzymany krem ze zblendowanymi/rozdrobionymi goframi. Wymieszaj.
- Ulep kuleczki lub przełóż do naczynia wyłożonego papierem.
- Wstaw do lodówki.
Możesz polać czekoladą.
Ja dodatkowo zanurzyłam w polewie z mascarpone i czekolady.
Rozpuszczone w kąpieli wodnej 100 g mascarpone i 80 g czekolady bez cukru. Polewa jest dosyć luźna, ale w lodówce szybko naabierze odpowiedniej konsystencji.
Potem obsypałam mąką migdałową.
Po około 10 minutach w lodówce są idealne.
Co myślisz o takim deserze? Skusisz się następnym razem i wykorzystasz gofry w ten sposob?
Na moim blogu znajdziesz przepisy na gofrygofry, których możesz użyć.
Przepisy na gofry znajdziesz w innych wpisach: (kliknij w obrazek, by przejść do konkretnego przepisu)
fajny pomysl😀sama na to nie wpadlam ale gofry piekę namiętnie😀no to teraz podwojna porcja i voila😍😍😍
Polecam, bo jak dla mnie z „gruzem” z gofrów najlepsze wychodzą 🙂
Wprawdzie z gofrów bajaderek jeszcze nie próbowałam, ale z nieudanych naleśników keto robiłam wielokrotnie i potwierdzam – mascarpone i masło orzechowe trzyma to wszystkie pięknie „w kupie” 🙂
Smak dzieciństwa 🤤🤤 probowalam i gorąco polecam dla fanów bajaderek i recyklingu gofrow hehe
Dobry pomysł 👌