Ekspresowy serniczek na zimno z malinami na migdałowym spodzie. Idealny sernik na lato – zachwyci swoim orzeźwiającym smakiem. Proste składniki i wykonanie. Będą tu również pasowały inne letnie owoce! Porcja takiego deseru może być przepysznym śniadaniem!
Składniki:
- 400 g jogurtu kokosowego lub gęstego mleczka
- 250 g maacarpone
- 3 łyżki żelatyny
- pół szklanki wody – ciepłej – do rozrobienia żelatyny
- słodzik do smaku wedle uznania – ja na zimno używam kropel Niks lub syropu Niks lub Good Good bez cukru – tutaj jest waniliowy
- maliny – ok. 200 g u mnie
- 2 łyżki pasty kokosowej ze słoika tej gęstej
- ok. 150 g mąki migdałowej
Przygotowanie:
- Zacznij od rozrobienia żelatyny i odstaw na bok.
- Rozpuść mascaspone podgrzewając delikatnie mieszając w trakcie.
- Dodaj do mascarpone jogurt kokosowy, wymieszaj. Następnie dodaj wodę z żelatyną, osłodź, zamieszaj dokładnie.
- Do oddzielnej miski odlej 1/3 szklanki kremu sernikowego, wymieszaj z pastą i mąką migdałową. To jest nasz spód. Wyłóż formę papierem i na to daj spód migdałowo kokosowy.
- Lekko stężały krem sernikowy przelej na spód i na to daj zblendowane maliny i wykręć figle – lekko zmieszaj. Możesz oczywiście wrzucić po prostu maliny do środka lub na górę.
- Wstaw do lodówki do schłodzenia.
Na górę lub do masy sernikowej można dodać odrobinę białej czkoelady lub aromat. Na pewno będzie pasować!