Trilecze Ciasto Trzy Mleka Przepis na Wersję bez Cukru Ciasto z Albanii Inspiracja z Wakacji

Po kilku próbach jest! Trilecze w wersji bezcukrowej i bezglutenowej! Miękki biszkopcik nasączony, że aż mokry mlecznym kremem polany karmelem. To jest inspirowane ciastem z Albanii. Nie dla bezmlecznych!

Biszkoptem jest baza do chałki. To mój ulubiony przepis na biszkoptowe ciasto z moich przepisów. Robiłam z wieloma moimi przepisami na biszkopt i to okazało się tu najlepsze.

Składniki ciasta:

  • 100 g mascarpone
  • 25 g masła
  • 30 g erytrytolu (może być mniej lub więcej – spróbuj w trakcie)
  • 30 g błonnika bambusowego
  • 20 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 duże jaja / 5 mniejszych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Zamiast mąki bambusowej możesz dać 40-50 g mąki migdałowej. Smaczniejsza i bardziej chałkowata jednak z błonnikiem bambusowym. Polecam zakupić. Przyda się w moich najlepszych przepisach.

Przygotowanie:

  1. Przełóż do małego garnka mascarpone i masło. Delikatnie podgrzewając i mieszając jednocześnie rozpuść i połącz w jednolitą masę. Odstaw (nie dajemy gorącego płynu do ciasta – musi chwilę przestygnąć – w tym czasie ubijesz białka).
  2. Ubij białka na sztywno z erytrytolem.
  3. Dodaj żółtka oraz sypkie składniki, zamieszaj.
  4. Na koniec dolewaj powoli maślano serową masę. Połącz na niskich obrotach. Dodaj proszek do pieczenia.
  5. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 15×19 cm.
  6. Piecz ok. 25-35 minut w 150 stopniach z teromoobiegiem. Ma być rumiane. UWAGA! Czas pieczenia uzależniony jest od wysokości ciasta i wielkości blachy.

Krem do nasączenia:

  • 100 ml śmietanki 30
  • 100 ml mleczka zagęszczonego niesłodzonego
  • 100 ml mleka świeżego
  • Osłodziłam kroplami o smaku waniliowym
Po prostu łączymy i mieszamy w/w składnikami i nasączamy biszkopt. Czekamy aż biszkopt ostygnie zanim polejemy. Dobrze jest nie odrywać papieru do pieczenia z boków (by wsiąkło ładnie). Można ściąć „skórkę” lub odwrócić spodem do góry i zacząć nasączać. Myślę, że opcja z odwróceniem sprawdzi się najlepiej.
Lej powoli, po trochu, czekaj aż wsiąknie. Jeśli przestanie wsiąkać to znaczy, że wystarczy. Możesz zlać do miseczki nadmiar.
Ten karmel to syrop karmelowy Good Good z keto sklepu . Po prostu 🙂
Moim zdaniem kropelki słodzące i syrop karmelowy z keto sklepu są tu niezastąpione.
Trilecze to najlepsze ciasto jakie w życiu jadłam. Tu po mojemu!
Wbrew pozorom to nie było łatwe do przerobienia! Kto zgadnie ile było prób?
Powrót do tworzenia przepisów! Jestem! Będzie dużo więcej!
Moje trilecze różni się od oryginału – biszkopt jest inny. U mnie to w zasadzie cztery mleka, bo jest mascarpone w biszkopcie! Jest inne wizualnie, w smaku, ale pyszne. Wyszło mi to dobrze. W zasadzie wersji tego cista może być nieskończenie wiele. Najważniejsze to mleczny krem do nasączenia i karmelowy sos na górze. Ps. planuję zrobić takie nasączone brownie i coś podobnego bez laktozy dla tych co mleka nie mogą!
Jeśli podoba ci się ten pomysł i chcesz mi pomóc w tych trudnych czasach – zostaw opinię po wykonaniu ciasta!

4 Comments on “Trilecze Ciasto Trzy Mleka Przepis na Wersję bez Cukru Ciasto z Albanii Inspiracja z Wakacji

  1. Zrobiłam, ale na wierzch dałam keto karmel z erytrolu. Jutro degustacja, ale znając Twoje przepisy będzie sztos <3

  2. Koniecznie muszę wypróbować bo jestem ciekawa smaku.Tyle pyszności u ciebie se trudno się zdecydować,wszystkiego chciałoby się spróbować 😊

  3. Dziś zrobiłam i troszkę zmodyfikowdlam dodałam 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich do biszkoptu i zrobiłam polewę z mascarpone + białą czekoladą 👌 przepyszne dziękuję Ci za ten przepis

  4. Jadłam trilecze wiele lat temu i w klasycznej wersji zupełnie mnie nie urzekło. Czas na Twoją wersję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *