Przepyszna wariacja inspirowana dwoma deserami – ciastkami Oreo oraz ciastem kopiec kreta. Połączenie tekstur – miękkie brownie, mleczna chmurka a’la ptasie mleczko oraz czekoladowa kruszonka bez pieczenia zachwyci najbardziej wymagające podniebienia. Wbrew pozorom bardzo mało pracy, a ciasto może być nawet tortem urodzinowym! Spróbuj, a się przekonasz 🙂
Warstwa numer 1 czyli spód. Przepis na brownie:
Składniki:
- 100 g masła
- 60 g czekolady
- 40 g erytrytolu (mniej/więcej wedle uznania i w zależności od użytej czekolady)
- 6 jaj
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
Przygotowanie:
1. Rozpuszczamy masło z czekoladą w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu nieustannie mieszając, odstawiamy.
2. Ubijamy białka na sztywną pianę.
3. Łączymy wszystkie składniki na wolnych obrotach tzn. białka + żółtka i czekoladowo maślany krem.
4. Pieczemy 30 minut w 150 stopniach. Blaszka u mnie to tortownica o średnicy 24 cm.
Warstwa numer 2 czyli mleczna chmurka.
Przepis na ptasie mleczko do ciasta:
Składniki:
- 500 g mleczka kokosowego (razem z wodną częścią)
- 150 g mascarpone
- Aromat waniliowy
- 2 łyżki żelatyny
Oczywiście proporcje mascarpone do mleczka kokosowego mogą być różne 🙂. Ważne, by wyważyć smaki, by kokos nie przebijał wszystkiego.
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy mleczko i łączyny z mascarpone, dodajemy żelatynę i aromat. Opcjonalnie dosładzany.
2. Odstawiamy do schłodzenia i jak delikatnie stężeje to wylewamy na czekoladowe. (z biszkoptu ścięłam górę „skórkę” – możesz ją zjeść podczas robienia lub dorzucić do kruszonki)
Czekoladowa Kruszonka bez pieczenia a’la Oreo
- 50 g czekolady
- 80 g mąki migdałowej
1. Rozpuść czekoladę i podobnie jak przy poprzednim ciastku połącz z mąką migdałową (utrzyj).
2. Uklep w naczyniu/na talerzyku i schowaj do lodówki.
3. Pokrój/ pokrusz i daj na górę na lekko stężałą chmurkę, delikatnie uklep by się przykleiło do chmurki. Możesz dodać część do chmurki.
Możesz wrzucić 3 banany do mlecznej chmurki tworząc kopiec kreta. Robiłam już tak i jest pycha 🙂
Równie dobrze możesz dodać inne owoce na chmurkę lub dżem czy powidła.
Kcal w 100 g ok. 288 (Całość ma nieco mniej niż 1,5 kg)
T: 27 B: 7 Wn: 3,6
Rewelacyjne ciasto, bardzo smaczne , robiłam już dwa razy i to nie koniec. Polecam bardzo.
Najlepszy torcik jaki zrobiłam 🙂 nawet znajomi zadowoleni, a nie zawsze im smakuje to co zrobię ☺️ polecam ! Będzie u Nas gościł częściej 🥰
Zrobilam i ja.
Jest… Mega!
Pierwsze keto-ciasto, które pochwalił mój mąż 😉
Delikatne, pyszyste, smakowite po prostu. Polecam!
Sztos, smakuje wszystkim,leciutki i puszysty,prosty w wykonaniu. Dziękuję 🌞🌞🌹
Muszę zrobić 😍
Na to ciasto mam chrapkę, a urodziny zbliżają się wielkimi krokami. Może zrobię w wersji małego torcika?! 😀
Tak, świetny pomysł – robię to też w tortownicy! Nadaje się świetnie na tort urodzinowy – ma już swoich fanów 🙂 .
Następne na liście „do zrobienia” 😍
A co sądzisz o tym,aby te chmurkę zrobić np z kremu mascarpone plus ubita z erytrolem kremówka?
A mnie coś słabo wyszło. Znaczy smaczne,ale spod nie przypomina Brownie,raczej piankę.
I mam wrażenie,że jest słabo czekoladowego,jakby za mało czekolady w stosunku do ilości jajek. No chyba,że kluczowe wiat tu to,że dałam czekoladę gorzka bez cukru (70proc)
Ale jako że smaczne,to będę kombinować i dalej je piec. Może dodam więcej czekolady albo kakao.
🙂
Może dodam więcej czekolady
Moj ulubiony torcik! Pychota, dodaje truskawki i wychodzi petarda! Polecam
To jest przepis z tych z serii „daj mi przepis, jest przepyszne” ☺️ Torcik zrobił furorę, a moja córcia, która jest serio wybitnie wybredna, pokochała ten przepis ☺️ Na swoje urodziny zażyczyła sobie właśnie ten torcik🥰 Bardzo go w domu lubimy, wiec bardzo często go pieke 😁 Przepis znam już na pamięć 😂
Długo się zbierałam żeby wypróbować któryś przepis z tej strony i padło na ten. Miałam wątpliwości co do tego co z tego wyjdzie, ale muszę przyznać że niepotrzebnie: wyszło przepyszne! Teraz żałuję że zrobiłam tylko z połowy porcji – na pewno powtórzę