A co powiesz na tiramisu od A do Z po domowemu – uzględniając też biszkopty? Skoro masz u Przeketonowej przepis na takie to po co kupować gotowce? Zadbaj o skład swojego tiramisu w 100%! Przebiszkopciki to uniwersalna baza do wielu deserów. Były już delicje, batoniki, a teraz w końcu tiramisu. Tutaj truskawkowe, ale oczywiście pomijając truskawki i dosmaczając kawką można zrobić klasycznie. By dodać tutaj lekkości zamieniłam mascarpone na ricottę. Można użyć zgodnie z tradycją oczywiście ten bardziej tłusty serek. Wbew pozorom deser bardzo szybki w przygotowaniu – włącznie z upieczeniem biszkopcików.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
1. Zacznij od upieczenia biszkopcików – przepis na domowe biszkopciki poniżej:

2. Galaretka truskawkowa: ale tutaj taka lekko ścięta:
składniki:
- ok. 300 g truskawek
- 60 ml gorącej wody + łyżka żelatyny
Trsukawki należy zblendować na mus i połączyć z rozrobioną w wodzie żelatyną. Następnie wstaw do lodówki do lekkiego ścięcia.
3. Na galaretkę truskawkową ułożyłam warswę plasterków truskawek: możesz pominąć i zrobić z samym lekko ściętym musem truskakowym.
4. Krem tiramisu bez cukru:
składniki:
- 250 g ricotty / można użyć mascarpone (200 g)
- 200 g śmietany 36%
- 5 żołtek wiejskich jaj z ddobrego źródła
- kropelki karmelowe lub waniliowe Nicks do osłodzenia
- 60 ml wody + 1,5 łyżki żelatyny do rozpuszczenia *jeśli chcesz kawowe to rozpuść żelatynę w mocnej kawie
Serek zamieszaj dokładnie mikserem z żółtkami. Dodaj śmietankę, powtórz czynność, dosłodż wedle uznania. Na koniec mieszając powoli dolewaj przestudzony roztwór żelatynowy. Wstaw na moment do lodówki.
5. Układamy na przemian: biszkopciki: truskawkowe, truskawki, krem.
Na górze dla dekoracji starte na drobnych oczkach dwa przebiszkopciki. Można też zestrzeć czekoladę lub posypać kakao/polać czekoladą. Dowolność! U mnie mała foremka ceramiczna, Wyłożyłam papierem, ale jak się okazało nie było to konieczne. Przetiramisu postało noc w lodówce.
Pani Sylwio a można prosić o o podawanie wymiarów foremki jaka została użyta w przepisie. Wiem tylko, bo kiedyś napisała Pani, że używa zawsze tej samej. Ale jakie te wymiary? Pozdrawiam