Świąteczny Torcik Piernikowy z Kremem Makowym Przepis na Ciasto Keto Fit Low Carb Nie Tylko na Święta Mąka Bambusowa Bezglutenowe

Przepyszny, mięciutki piernik z mąki bambusowej przełożony kremem z makiem – idealny na okres świąt i przeprosty w przygotowaniu. Zaskoczkocz gości czymś nieziemskim w smaku i wyglądzie! Torcik świąteczny, w którym połączyłam piernik z makowcem! Obok tego nie da sie przejść obojętnie!

   

Składniki na ciasto:

 

  • 4 duże jaja/ 5 mniejszych
  • 200 g serka typu Philadelphia w temp. pokojowej
  • 60 g czekolady – najlepiej ciemnej
  • 60 g masła
  • 2- 3 łyżki przyprawy korzennej, u mnie ta co zawsze „do kawy” z esuperfood
  • 40 g erytrytolu (więcej lub mniej daj tak jak lubisz)
  • 20 g mąki bambusowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

1. Zacznij od roztopienia masła z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodaj serek do tej masy i dokładnie wymieszaj. Wbij tam (nie do gorącego) też żółtka, wymieszaj i dodaj sypkie składnik .- białka idą do oddzielnej miski.

2. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.

3. Połącz obie masy na wolnych obrotach, wymieszaj i przelej fo formy wyłożonej papierem – u mnie taka trochę większa keksówka. Jeśli chcesz większą formę to składniki x2. 4. Piecz w 160 stopniach w termoobiegu ok. pół godzinki.

 

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • łyżka żelatyny rozpuszczona w ok. 40 ml wody (wlej do kubka wodę, wsyp żelatynę i w kąpieli wodnej ładnie się rozpuści – mieszaj oczywiście – koleżanka podrzuciła patent)
  • 6 łyżek maku mielonego
  • *dodana na koniec – starta czekolada  biała bez cukru ok. 40 g – można mniej lub więcej do smaku lub pominąć 🙂

Przygotowanie:

  1. Wyjmij masło i mascarpone z lodówki i odstaw w ciepłe miejsce. Ma być miękkie w temperaturze pokojowej.
  2. Miękkie mascarpone i masło połącz w jednolitą masę. Dodaj (niegorącą) żelatynę i wymieszaj. Dodaj też mak.
  3. Osłodź wedle uznania – u mnie kropelki Nicks wanilia z ketosklepu.
  4. Wstaw na moment do lodówki do uzyskania gęstej konsystencji.

*przed przekrojeniem na dwie części ciasta poczekałam aż przestygnie. *ścięłam „skórkę” do uzyskania gładkiej formy i lepszej przyczepności masy.   Można pokusić się o posmarowanie którejść warstwy dżemem lub dodanie soku z pomarańczy / innego aromatu do kremu 🙂    

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *