Przepyszny, mięciutki piernik z mąki bambusowej przełożony kremem z makiem – idealny na okres świąt i przeprosty w przygotowaniu. Zaskoczkocz gości czymś nieziemskim w smaku i wyglądzie! Torcik świąteczny, w którym połączyłam piernik z makowcem! Obok tego nie da sie przejść obojętnie!
Składniki na ciasto:
- 4 duże jaja/ 5 mniejszych
- 200 g serka typu Philadelphia w temp. pokojowej
- 60 g czekolady – najlepiej ciemnej
- 60 g masła
- 2- 3 łyżki przyprawy korzennej, u mnie ta co zawsze „do kawy” z esuperfood
- 40 g erytrytolu (więcej lub mniej daj tak jak lubisz)
- 20 g mąki bambusowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Zacznij od roztopienia masła z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodaj serek do tej masy i dokładnie wymieszaj. Wbij tam (nie do gorącego) też żółtka, wymieszaj i dodaj sypkie składnik .- białka idą do oddzielnej miski.
2. Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
3. Połącz obie masy na wolnych obrotach, wymieszaj i przelej fo formy wyłożonej papierem – u mnie taka trochę większa keksówka. Jeśli chcesz większą formę to składniki x2. 4. Piecz w 160 stopniach w termoobiegu ok. pół godzinki.
Składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- łyżka żelatyny rozpuszczona w ok. 40 ml wody (wlej do kubka wodę, wsyp żelatynę i w kąpieli wodnej ładnie się rozpuści – mieszaj oczywiście – koleżanka podrzuciła patent)
- 6 łyżek maku mielonego
- *dodana na koniec – starta czekolada biała bez cukru ok. 40 g – można mniej lub więcej do smaku lub pominąć 🙂
Przygotowanie:
- Wyjmij masło i mascarpone z lodówki i odstaw w ciepłe miejsce. Ma być miękkie w temperaturze pokojowej.
- Miękkie mascarpone i masło połącz w jednolitą masę. Dodaj (niegorącą) żelatynę i wymieszaj. Dodaj też mak.
- Osłodź wedle uznania – u mnie kropelki Nicks wanilia z ketosklepu.
- Wstaw na moment do lodówki do uzyskania gęstej konsystencji.
*przed przekrojeniem na dwie części ciasta poczekałam aż przestygnie. *ścięłam „skórkę” do uzyskania gładkiej formy i lepszej przyczepności masy. Można pokusić się o posmarowanie którejść warstwy dżemem lub dodanie soku z pomarańczy / innego aromatu do kremu 🙂