Sernik Pistacjowy Kremowy na Biszkoptach bez Cukru Keto Ciasto Przepis

Pistacjowy kremowy sernik – pierwszy jaki robiłam w życiu. Nie jadłam nigdy nawet sernika pistacjowego, więc nie wiem czy powinien tak smakować, ale mnie się podoba! Jest puszysty a zarazem zwarty, mazisty. Taki jaki sobie wyobrażałam!

 

Składniki na sernik pistacjowy:

  • 250 g twarogu tłustego
  • 150 serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 70 g masła
  • 150 g pasty pistacjowej ze sklepu Świat Supli *z kodem PRZEKETONOWA rabat na zakupy w sklepie swiatsupli.pl
  • 4 duże jaja
  • 40 g erytrytolu
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 75 g białej czekolady
  • Oczywiście biszkopty z mojego przepisu

Składniki na masę serową:

Składniki na polewę do sernika pistacjowego:

  • 75 g białej czekolady
  • 50 g pasty pistacjowej
  • 20 g masła

Przygotowanie:

1. Zmiel twaróg na gładki krem. Dodaj serek śmietankowy, pastę z pistacji, żółtka, budyń i wymieszaj dokładnie na gładką masę.\
2. W oddzielnej misce ubij białka z eytrytolem na sztywną pianę.
3. Delikatnie wymieszaj obie masy tak aby nie straciły puszystości.
3. Wyłóż biszkopty na spód. Wylej na nie masę serową.
4. Piecz około 20-25 minut w 150 stopniach. Ma być rumiany, ale lekko luźny w środku.
5. Poczekaj aż przestygnie i zetnij „skórkę”. Wylej polewę czyli: rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada z masłem wymieszana z pastą pistacjową. Polej górę ciasta.
6. Dla dodatkowych uniesień smakowych i wizualnych starłam na tarce dwa biszkopciki na górę.
Sernik stał przez noc w lodówce. Na pewno potrzebuje kilka godzin 🙂 Na ciepło może być „lava cake”. Dzięki temu jest puszysty i kremowy.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *