Pistacjowy kremowy sernik – pierwszy jaki robiłam w życiu. Nie jadłam nigdy nawet sernika pistacjowego, więc nie wiem czy powinien tak smakować, ale mnie się podoba! Jest puszysty a zarazem zwarty, mazisty. Taki jaki sobie wyobrażałam!
Składniki na sernik pistacjowy:
- 250 g twarogu tłustego
- 150 serka śmietankowego typu Philadelphia
- 70 g masła
- 150 g pasty pistacjowej ze sklepu Świat Supli *z kodem PRZEKETONOWA rabat na zakupy w sklepie swiatsupli.pl
- 4 duże jaja
- 40 g erytrytolu
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- 75 g białej czekolady
- Oczywiście biszkopty z mojego przepisu
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu tłustego
- 150 serka śmietankowego typu Philadelphia
- 50 g masła
- 100 g pasty pistacjowej ze
- 4 duże jaja
- 40 g erytrytolu
- 40 g budyniu waniliowego bez cukru
- biszkopty bezglutenowe z mojego przepisu na spód i skruszone dałam na górę
Składniki na polewę do sernika pistacjowego:
- 75 g białej czekolady
- 50 g pasty pistacjowej
- 20 g masła
Przygotowanie:
1. Zmiel twaróg na gładki krem. Dodaj serek śmietankowy, pastę z pistacji, żółtka, budyń i wymieszaj dokładnie na gładką masę.\
2. W oddzielnej misce ubij białka z eytrytolem na sztywną pianę.
3. Delikatnie wymieszaj obie masy tak aby nie straciły puszystości.
3. Wyłóż biszkopty na spód. Wylej na nie masę serową.
4. Piecz około 20-25 minut w 150 stopniach. Ma być rumiany, ale lekko luźny w środku.
5. Poczekaj aż przestygnie i zetnij „skórkę”. Wylej polewę czyli: rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada z masłem wymieszana z pastą pistacjową. Polej górę ciasta.
6. Dla dodatkowych uniesień smakowych i wizualnych starłam na tarce dwa biszkopciki na górę.
Sernik stał przez noc w lodówce. Na pewno potrzebuje kilka godzin 🙂 Na ciepło może być „lava cake”. Dzięki temu jest puszysty i kremowy.