Serniczek na zimno, z owocami, letni, orzeźwiający..mimo orzechowego spodu nie jest ciężki. Kremowy, ale zwarty spód, puszysty śmietankowy środek, truskawki i kruszonka…połączenie idealne. Można użyć równie dobrze innych sezonowych owoców takich jak jagody, czereśnie, wiśnie, maliny, porzeczki…wszystkie będą pasowały przeidealnie!
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki:
- 500 g sera z wiaderka – może być równei dobrze jogurt grecki lub naturalny
- 400 g śmietany gęstej 36%
- 80 g orzechów arachidowych w proszku
- biała czekolada bez cukru ok: 60 g
- żelatyny: 2 łyżki rozrobione w ok. 60 ml wody
- kropelki Nicks do osłodzenia
- owoce
- upieczone wcześniej biszkopciki do mojego prepisu
Przygotowanie:
- Rozrobioną i przestudzoną żelatynę połącz z serkiem, dokładnie zblenduj. Dodaj śmietanę, mieszaj tak samo lub zmiksuj ręcznym blenderem na gładki krem (LUB PRZEŁÓŻ DO GARNKA I PODGRZEJ DOPROWADZAJĄC DO PŁYNNEJ FORMY SEREK ZE SMIETANĄ I W TYM ROZPUŚĆ ROZTWÓR ŻELATYNY – tym sposobem też uratujesz jeśli pierwszym wyjdą grudki od żelatyny: nie raz swsobie tak radziłam) Dosłodź kroplami wedle uznania. U mnie waniliowe Nicks.
- Odlej 120 g serowej masy i ją podgrzej, aby rozpuścić w niej czekoladę. Dodaj orzech w proszku i dokładnie wymieszaj. Dosłodź opcjonalnie: tu u mnie karmelowe Nicks.
- Wyłóż na formę z papierem spód. Na to wylej/wyłóż serową masę.
- Wstaw na moment do lodówki, by lekko stężała.
- Ułóż owoce. U mnie pokrojone truskawki. Na to dałam mus z truskawek dodatkowo.
- Skrusz biszokpciki na górę.