Sernik Baskijski Bez Cukru Keto Ciasto Przepis na Puszysty Lekki Kremowy Serniczek na Spodzie Michaszkowym Low Carb Bezglutenowy

Za wieloma namowami pojawił się w końcu „modny” serniczek – pomijając ten dubajski. To mój pierwszy w życiu baskijski sernik bez cukru i w sumie w ogóle pierwszy jaki robiłam. Sprawdzając jak to robią inni postanowiłam jednak popracować nad tym, by jednak był jak najbardziej lekki i jednak nieco odchudzony – u mnie nie ma masła. Może to was zdziwi, że blog z nazwy keto – a ciasta odchudza? Wiele moich obserwujących nie jest ani na keto, ani nawet na low carb…a nawet jak i są na keto – to ja sama wolę zjeść więcej kiełbasy na przykład niż ciasta. Więcej budżetu kalorycznego zostaje nam na pełnowartościowe, gęstoodżywcze posiłki. Myślę, że wiele osób czystających ten nagłowek się zgodzi! Dieta ma być bogata w wartości odzywcze, a ciasto – ciasto czy deser to przemiły dodatek!

 

 

Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami.  Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.

 

Składniki na spód:

  • 200 g masła orzechowego
  • 200 g czekolady – dałam ciemną i mleczną pół na pół
  • 80 g orzecha w proszku – mąka z orzeszków arachidowych
  • słodzidło do smaku wedle uznania – użyłam kropelek tych co zwykle – Nick z ketosklep.pl – z kodem PRZEKETONOWA rabacik na zakupy w ramach wspołpracy (znajdziesz tam inne składniki, z których korzystam)

Przygotowanie:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i połącz z masłem orzechowym mieszając.
  2. Jednolity krem orzechowo czekolady osłodź w razie potrzeby w zależności od gustu i wsyp mąkę z orzeszków i dokładnie wymieszaj.

Składniki na sernik:

  • 400 g serka śmietankowego „kanapkowego” – tego w prostokatnym opakowaniu
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 200 g śmietany 36% gęstej w kubeczku
  • 5 jaj
  • 100 g erytrytolu w pudrze

Przygotowanie:

  1. Oczywiście spód wyłóż na formę z papierem do pieczenia – ja wyciągnełam na boki.
  2. Wymieszaj dokładnie serki mikserem, dodaj śmietanę, mieszaj, wsypuj erytrytol i dalej blenduj.
  3. Miksująć nieustannie wbijaj po jednym jajku.
  4. Wylej do formy na spód. U mnie dwie foremki 15×20 – nie były wysokie.
  5. Piecz w 200 stopniach 25-38 minut (zagapiłam się i nie spojrzalam dokładnie na czas) – ma być przyrumienione z wierzchu. U mnie było bo bokach nierównomiernie rumiane.
  6. Po wyłączeniu piekarnika poczekaj aż ciasto całkowicie wystygnie przy uchylonych drzwiczkach – następnie przełóż do lodówki na kilka godzin – u mnie było robione wieczorem i wyjęte następnego dnia, więc nie wiem ile dokładnie godzin potrzeba, ale w innych przepisach pisali, że plus minus 8 godzin.

Oczywiście spód możesz zrobić inny lub całkowicie pominąć. Można równie dobrze wymieszać rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladę z mąką migdałową w proporcji 1:1. Będzie mi przemiło jeśli pochwalisz się zdjęciami po wykonaniu na mouch grupach lub w moich Social Media. Dziękuję za każde dobre słowo!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *