Przepis, który miał zostać opublikowany przed Halloween, ale niestety nie starczyło czasu! Pyszne kulki serniczkowe bez pieczenia – błyskawiczne, proste i smaczne! Tylko 4 składniki i coś do osłodzenia! Są dwa warianty. Możesz zrobić z galaretką w środku lub po prostu zrobuć dołek na zasadzie klusek śląskich i nadziać dżemem lub musem z ulubionych owoców – to taka moja alternatywa dla deseru Pana Cotta, ale jednak troszkę odbiegłam od oryginału!
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego
- 250 g mascarpone
- 50 g masła
- 1,5 łyżki żelatyny i odrobina wody do jej rozrobienia – minimalna ilość
- ulubione słodzidło – u mnie krople Nicks o smaku waniowym
Przygotowanie:
- Zacznij od rozrobienia żelatyny. Odstaw do przestygnięcia.
- Zblednuj twaróg na gładki krem, połącz z miękkim masłem i serkiem mascarpone. Dodaj żelatynę, słodzidło wedle uznania i powtórz czynność.
- Wstaw masę do lodówki do lekkiego stężenia na ok. godzinę.
- Wyjmij i formuj kulki, rób dziurki na górze (ale nie na wylot i nadziewaj)
na górze u mnie mus ze świeżych malin i truskawek – po prostu.
galaretka powstała ze świeżych malin i odrobiny żelatyny z wodą 🙂
Recepturę na domową galaretkę z dżemu znajdziesz na przykład w przepisie na delicje.