Pierniki w wersji czekoladowej. Tutaj w wersji delicji, ale można bez dżemu i polewy. Mocno czekoladowe, miękkie pierniczki. Bez przyprawy korzennej mogą być po prostu czekoladowymi ciastkami bez cukru 🙂
Składniki na pierniki:
- 3 jaja
- 20 g budyniu waniliowego/ śmietankowego bez cukru
- 2 łyżki erytrytolu
- Pół łyżeczki pdp
- 8 łyżek mąki migdałowej
- 2 łyżki przyprawy „do kawy” korzennej
- 1 łyżka oleju mct
- 40 g czekolady – użyłam ciemnej bez cukru
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę z olejem MCT, odstaw.
- Ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę.
- Dodaj budyń w proszku do białek i zmiksuj dokładnie.
- Wyłącz mikser, dodaj mąkę migdałową i żółtka i wymieszaj już łyżkąą. Na koniec dodaj czekoladę z olejem, przyprawę korzenną i pdp.
- Układaj łyżką ciasto lejąc powoli na środek – nie rozprowadzaj. Pozostaw pomiędzy ciasteczkami wolne przestrzenie.
- Piecz około 5-6 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
Przepis na domową galaretkę i polewę znajdziesz PRZEPISIE NA DELICJE z poprzednich wpisów. Tutaj dałam po prostu dżem wiśniowy, był gęsty. Polewa jak w delicjach 🙂 do polewy też dodałam szczyptę tej przyprawy.
Czy można użyć mąki bambusowej, łubinowej???