Przepis na Keto Ciasto Łaciate a’la Straciatella z Czekoladą

Pyszne ciacho z kawałkami czekolady w środku polane czekoladowym ptasim mleczkiem. Lekkie, puszyste ciacho i ta różnica tekstur to prawdziwe uniesienie dla zmysłów. Do tego bez dodatku cukru, niewiele węglowodanów i wiele rozkoszy!

Składniki na ciasto:

  • 4 duże jaja
  • 40 g oleju kokosowego 
  • 200 g serka śmietankowego „kanapkowego” 
  • 50 g erytrytolu
  • 20 g mąki bambusowej
  • 15 g mąki kokosowej
  • 8 łyżek wody 
  • 40 g czekolady

Przygotowanie:


1. Rozpuść serek z olejem kokosowym na małym ogniu mieszając doprowadź do kremowej konsystencji. 
2. Wsyp mąki, zamieszaj i dodaj wodę – wymieszaj – ma się zamienić z gluta znów w krem. Jeśli tak nie będzie dodać odrobinę wody więcej. Odstaw.
4. Ubij białka z erytrytolem. Żółtka wrzuć do serkowej masy i też wymieszaj. Połącz białe z żółtym.
5. Wsyp pokrojoną/skruszoną czekoladę i wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem.
6. Piecz ok. 20-25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Ma się lekko zarumienić.
7. W trakcie pieczenia zrobiłam czekoladową chmurkę na górę:
300 g mleczka kokosowego + 60 g czekolady czyli pozostała część tabliczki + łyżka żelatyny. Podgrzałam mleczko, rozpuściłam w tym żelatynę i czekoladę. Dodałam kilka kropel slodzidla w kroplach o smaku orzecha laskowego – dało efekt lekkiej nutelli. Wstawiłam do lodówki na chwilę. 
7. Ścięłam „skórkę” i polałam lekko stężałą czekoladową chmurką.
8. Chłodzimy.

kcal ok. w 100 g – 243 całość ma ok 930 g

T: 22,5 B: 6,7 Wn: 0,7

4 Comments on “Przepis na Keto Ciasto Łaciate a’la Straciatella z Czekoladą

  1. Ciasto super. Ja zrobiłam z małą modyfikacją – na ciasto położyłam maliny i na to masę czekoladową. Pychotka 😋

  2. Czym można zastąpić mąkę bambusową? Bo mi się włącza wewnętrzny żyd przed zamówieniem

    • Myślę, że mąka migdałowa powinna dać radę, ale polecam też jednak zamówić błonnik bambusowy, bo dużo przepisów będzie z nią 😀 Polubiłyśmy się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *