Pyszne ciacho z kawałkami czekolady w środku polane czekoladowym ptasim mleczkiem. Lekkie, puszyste ciacho i ta różnica tekstur to prawdziwe uniesienie dla zmysłów. Do tego bez dodatku cukru, niewiele węglowodanów i wiele rozkoszy!
Składniki na ciasto:
- 4 duże jaja
- 40 g oleju kokosowego
- 200 g serka śmietankowego „kanapkowego”
- 50 g erytrytolu
- 20 g mąki bambusowej
- 15 g mąki kokosowej
- 8 łyżek wody
- 40 g czekolady
Przygotowanie:
1. Rozpuść serek z olejem kokosowym na małym ogniu mieszając doprowadź do kremowej konsystencji.
2. Wsyp mąki, zamieszaj i dodaj wodę – wymieszaj – ma się zamienić z gluta znów w krem. Jeśli tak nie będzie dodać odrobinę wody więcej. Odstaw.
4. Ubij białka z erytrytolem. Żółtka wrzuć do serkowej masy i też wymieszaj. Połącz białe z żółtym.
5. Wsyp pokrojoną/skruszoną czekoladę i wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem.
6. Piecz ok. 20-25 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Ma się lekko zarumienić.
7. W trakcie pieczenia zrobiłam czekoladową chmurkę na górę:
300 g mleczka kokosowego + 60 g czekolady czyli pozostała część tabliczki + łyżka żelatyny. Podgrzałam mleczko, rozpuściłam w tym żelatynę i czekoladę. Dodałam kilka kropel slodzidla w kroplach o smaku orzecha laskowego – dało efekt lekkiej nutelli. Wstawiłam do lodówki na chwilę.
7. Ścięłam „skórkę” i polałam lekko stężałą czekoladową chmurką.
8. Chłodzimy.
kcal ok. w 100 g – 243 całość ma ok 930 g
T: 22,5 B: 6,7 Wn: 0,7
Ciasto super. Ja zrobiłam z małą modyfikacją – na ciasto położyłam maliny i na to masę czekoladową. Pychotka 😋
owoce zawsze pasują 🙂
Czym można zastąpić mąkę bambusową? Bo mi się włącza wewnętrzny żyd przed zamówieniem
Myślę, że mąka migdałowa powinna dać radę, ale polecam też jednak zamówić błonnik bambusowy, bo dużo przepisów będzie z nią 😀 Polubiłyśmy się!