Wersja Torcika Oreo dla tych, którym nie chce się odpalać piekarnika. Mega prosto, mega szybko i mega smacznie. Jeśli marzysz o deserze, który jest z zgodzie z dietą keto lub low carb i smakuje to jesteś w dobrym miejscu. Minimum składnikników i wysiłku – maksimum smaku. Przepis bez laktozy.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g czekolady czekolady bez cukru
- 80 g mąki migdałowej (mniej więcej, jeśli będzie zbyt mokre to dosyp)
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodać olej i mielone migdały.
2. Zamieszaj, a wręcz utrzyj.
3. Wyłóż połowę na blaszkę/formę z papierem do pieczenia – uklep.
Teraz chmurka:
- Mleczko kokosowe 400 g
- 10 g żelatyny/ trochę więcej agaru
- Dwie łyżki budyniu waniliowego (na adaptacji możesz pominąć)
- Słodzidło do smaku (dałam dwie łyżki erytrytolu)
Przygotowanie:
- Podgrzej mleczko kokosowe tak, by rospuścić w nim żelatynę. Wymieszaj i odstaw. Opcjonalnie słodzik. Ja dałam aromat waniliowy ze stewią.
2. Jak zacznie tężec to wylej na spód i wysyp resztę kruszonki na górę. Dociśnij delikatnie rękami, by wszystko się przykleiło do chmurki.
3. Wstaw do lodówki i schłódź.
Kcal w 100 g ok. 346 (całość ma ok 640 g)
T: 31,6 B: 10,19 Wn: 3,5
Lubię przepisy bez pieczenia 😀 napewno będę próbować 🥰
Zrobiony ! Mega szybki mega smaczny .! Dzięki ❤️❤️
No to jutro próbujemy