Przepis na Fit Banoffee bez Cukru Deser bez Pieczenia Bananowy Keto Low Carb

Banoffe to pyszny deser z połączenia smaków: bananowego, toffee, śmietankowego, kokosowego z nutą czekolady. U mnie trochę kombinowana opcja, którą bez wyrzutów można zajadać od czasu do czasu na diecie niskowęglowodanowej. Sprawdź mój pomysł!

Składniki:

  • 100 g czekolady – kliknij w słowo czekolada jeśli chcesz wiedzieć jakich używam do przepisów
  • 80 g mąki migdałowej
  • 400 g mleczka kokosowego (puszka)
  • 2 łyżki żelatyny – lub 4 łyżki agaru – ale w przypadku agaru nie będzie ścięte tak mocno lecz bardziej kremowe chociaż wciąż smaczne. Na zdjęciach jest agar – ucze sie wciaż go używać. Dodałam przy tym też ok. łyżki gumy guar – być może to pomogło też.
  • 200 g mascarpone
  • 40 g masła orzechowego
  • 40 g masła
  • 2 banany lub 300 g pulpy bananowej
  • słodzidło do smaku wedle uznania – ja słodzidłam kroplami karmelowymi, by wzmocnić smaki

Warstwa numer 1:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj z mąką migdałową – wyłóż to na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie foremka ma 15×21 cm. Jeśli się uda wyciągnij spód na ścianki.

Warstwa numer 2:

Krem z przepisu na keto nutellę bez laktozy. Kliknij, by przejść do przepisu.

Posmaruj spód równomiernie i przełóż do lodówki, by stwardniał – nie wymiesza się z następnymi wasrtwami.

Warstwa numer 3:

Banany pokrojone w plastry lub pulpa. Jeśli użyjesz pulpy to wstaw na 10 minut do zamrażarki.

Warstwa numer 4:

Podgrzej mleczko kokosowe by rozpuścić w nim żelatynę. Osłodź wedle uznania. Poczekałam aż przestygnie i wtedy dałam krople słodzące karmelowe. Wyłóż na warstwę z bananami jeśli zacznie tężeć. Wstaw do lodówki i w tym czasie przejdź do przygotowania ostatniej warstwy.

Warstwa numer 5:

Mascarpone – rozpuść podgrzewając na małym ogniu nieustannie mieszając. Dodaj masło orzechowe i masło i dalej mieszaj. Dodałam też odrobinę soli morskiej. Poczekaj aż przestygnie i wyłóż/ wylej na kokosową chmurkę delikatnie. Musi być chłodne – warunek konieczny.

Posypałam startą czekoladą dla dekoracji.

Całość ma ok. 3890 kcal i waży ok. 1430 g

kcal w 100 g ok. 272

T: 24 B: 5 Wn: 8,3

Pokroiłam na 8 porcji więc jedna porcja jeśli komuś łatwiej będzie wliczyć w makro ma ok. 486 kcal

T: 43 B: 8,8 Wn: 14,9

Nie byłam do końca pewna czy będzie bardziej keto czy low carb to banoffee, ale udało się jednak. Na adaptacji do diety ketogenicznej raczej bym odradzała, ale później jak najbardziej. Jeśli jesteś na low carb lub po prostu unikasz cukru i ograniczasz węglowodany to śmiało 🙂 . Kombinowałam z agarem, ale on mi jakoś nie ścina tak jak żelatyna – schodzone banofee było w miarę ok, ale niestety popłynęło troszkę przy krojeniu dlatego jeśli nie jesteś wege to raczej weź żelatynę.

6 Comments on “Przepis na Fit Banoffee bez Cukru Deser bez Pieczenia Bananowy Keto Low Carb

    • Pewnie, że można 🙂 Wtedy można też schłodzić spód i zrobić czekoladową kruszonkę na samą gorę jako dekoracja i chrupiące akcenty 🙂

  1. Podziwiam, ile pracy musiałaś włożyć w realizację tego przepisu! Gratuluję, że pewnie pomimo wielu prób, udało Ci się odtworzyć ciacho, które jest jednym z tych, których najbardziej na keto brakuje. Poczekam na majówkę i będę robić!

  2. Uwielbiam 💕, kiedy tylko mam trochę więcej czasu korzystam z tego przepisu jest obłędny .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *