Przepis na Brownie Keto Sufletowe Mocno Czekoladowe Ciasto

Mokre, rozpływające się w ustach brownie jak czekoladowy suflet z jedynie trzech składników. Idealne pod keto lub low carb. Połączenie z dżemem i polewą czekoladową przypomina wręcz bardzo czekoladową delicję. Może być też piernikiem sufletowym. Mega prosty przpis.

Składniki na małą blaszkę:

  • 100 g czekolady
  • 100 g masła
  • 5 dużych jaj lub 6 mniejszych
  • opcjonalnie słodzidło wedle uznania

Przygotowanie:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej,  dodaj masło i wymieszaj, odstaw.
  2. Ubij białka (w zależności od tego jaka czekolada ze słodzidłem wedle uznania i szczyptą soli, dodaj żółtka, masę czekoladową (możesz też przyprawy korzenne – na przykład 2 łyżki cynamonu, łyżka kardamonu i pół łyżeczki gałki muszkatołowej)
  3. Pieczemy 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem w formie wyłożonej papierem.
  4. Poczekaj parę minut i po wyjęciu zetnij *”skórkę” – posmaruj dżemem – u mnie wiśniowy bez cukru.
  5. Krem na górze to: 200 g mascarpone roztopione do płynnej pistacji – wymieszane z czekoladą (30 g) i (/+łyżką cynamonu) odrobiną słodzidła.
  6. Jak odstawisz po przestudzeniu do lodówki i poczekasz chwilę to krem zgęstnieje i mniej rozleje się na boki.

12 Comments on “Przepis na Brownie Keto Sufletowe Mocno Czekoladowe Ciasto

  1. Zrobiłam to brownie zaraz po tym, jak pojawiło się na Twoim instagramie i mam ogromny sentyment do niego, bo udowodniło mi, że pyszny wypiek nie musi być złożony z mąki i cukru, a da się go wkomponować w zdrową dietę, żeby nie dać się zwariować. Dziękuję!

  2. Mega smaczne, byłam zaskoczona efektem. Już kilka razy zribione, zawsze zjedzone w mig- pycha

  3. Moje ulubione ciacho, robię regularnie, bo zawsze wychodzi, a i robi się ekspresowo. No i można jeść bez większych wyrzutów sumienia;) Dzięki za przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *