Piernik z Pomidorów Ciasto Czekoladowe Zdrowy Przepis bez Cukru bez Glutenu

Ciasto czekoladowe z połączenia pomidorów, czekolady, przypraw korzennych – czy to dobre czy szalone? Miękki i wilgotny piernik z dżemem na bazie przecieru pomidorowego – nie uwierzysz póki nie spróbujesz! Przemyć warzywa w deserze i wzbogać dietę! Sposób na niejadka!

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki/ passaty
  • 4 duże jaja / 5 mniejszych
  • 120 g czekolady prawdziwej ciemnej
  • 50 g kakao
  • 50 g masła
  • 80 g erytrytolu (lub więcej do smaku)
  • szklanka (standardowa) mąki bambusowej
  • budyń czekoladowy bez cukru/skrobia
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki kardamonu

Przygotowanie:

  1. Przełóż krem pomidorowy do rondelka i podgrzej, by rozpuścić czekoladę i masło – mieszając nieustannie. Zdejmij z kuchenki i wsyp erytrytol i zamieszaj. Następnie dodaj mąkę bambusową i też zamieszaj dokładnie.
  2.  Ubij białka na sztywną pianę. W tym czasie czekoladowo pomidorowy krem powinien już przestygnąć – połącz go z żółtkami i budyniem w proszku, zamieszaj.
  3.  Powoli dodawaj krem do białej i mieszaj łyżką.
  4.  Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie blaszka 15×25 cm – może być większa, bo ciasto dosyć wysokie.
  5. Piecz około 30-35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

Na górze krem delicja:

100 g dżemu z truskawek lub paćka ze świeżych truskawek rozdziubana widelcem pomieszana z 50 g rozpuszczonej czekolady.

3 Comments on “Piernik z Pomidorów Ciasto Czekoladowe Zdrowy Przepis bez Cukru bez Glutenu

  1. Ciacho wygląda zupełnie jak piernik, a może być sprytnym pomysłem na deser dla osób, którym przydałoby się przemycić trochę witamin 🙂

  2. Znakomite! Wyszło mi zgodnie z oczekiwaniami. Inni tzn. nie low-carb ludzie też się zajadali. Jest raczej wytrawne – ja dodałam niewiele erytrytolu. Tip: Warto nie ominąć budyniu czekoladowego 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *