Ciasto czekoladowe z połączenia pomidorów, czekolady, przypraw korzennych – czy to dobre czy szalone? Miękki i wilgotny piernik z dżemem na bazie przecieru pomidorowego – nie uwierzysz póki nie spróbujesz! Przemyć warzywa w deserze i wzbogać dietę! Sposób na niejadka!
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki/ passaty
- 4 duże jaja / 5 mniejszych
- 120 g czekolady prawdziwej ciemnej
- 50 g kakao
- 50 g masła
- 80 g erytrytolu (lub więcej do smaku)
- szklanka (standardowa) mąki bambusowej
- budyń czekoladowy bez cukru/skrobia
- 3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki kardamonu
Przygotowanie:
- Przełóż krem pomidorowy do rondelka i podgrzej, by rozpuścić czekoladę i masło – mieszając nieustannie. Zdejmij z kuchenki i wsyp erytrytol i zamieszaj. Następnie dodaj mąkę bambusową i też zamieszaj dokładnie.
- Ubij białka na sztywną pianę. W tym czasie czekoladowo pomidorowy krem powinien już przestygnąć – połącz go z żółtkami i budyniem w proszku, zamieszaj.
- Powoli dodawaj krem do białej i mieszaj łyżką.
- Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie blaszka 15×25 cm – może być większa, bo ciasto dosyć wysokie.
- Piecz około 30-35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Na górze krem delicja:
100 g dżemu z truskawek lub paćka ze świeżych truskawek rozdziubana widelcem pomieszana z 50 g rozpuszczonej czekolady.
Ciacho wygląda zupełnie jak piernik, a może być sprytnym pomysłem na deser dla osób, którym przydałoby się przemycić trochę witamin 🙂
Znakomite! Wyszło mi zgodnie z oczekiwaniami. Inni tzn. nie low-carb ludzie też się zajadali. Jest raczej wytrawne – ja dodałam niewiele erytrytolu. Tip: Warto nie ominąć budyniu czekoladowego 😀
O to będzie fajne ciasto, a święta tuz, tuż 🎄🎄🎄