Aromatyczne ciasto z dyni z dodatkiem marchewki, karamonu i nutką cytrusów. Zdrowe wypieki z przemyconych warzyw to świetny pomysł na połączenie smaku z wartościami odżywczymi deseru. Spróbuj! Proste składniki, łatwe wykonanie.
Składniki:
- około 400-500 g dyni
- 150 g marchewki (użyłam takiej mini z torebki)
- 4 duże / 5 mniejszych jaj
- 70 g erytrytolu
- 40 g oleju kokosowego
- Standardowa szklanka mąki bambusowej (250 ml)
- 5 łyżek kakao
- 2 łyżki kardamonu – opcjonalnie też cynamon. U mnie dam kardamon
- 20-40 budynku waniliowego bez cukru (możesz pominąć – wtedy będzie jeszcze bardziej soft)
Przygotowanie:
1. Pokrój dynie na mniejsze części. Pozbawiona pestek dynie razem z mini marchewkami (lub pokrojonymi większymi) wrzuć do piekarnika na około 15 minut 180 stopni. Ma być miękka.
2. Poczekaj aż warzywa przestygną. Ściągnij skórkę z dyni i marchewki razem ze skórką wrzuć do blendera. Zmiksuj na mus.
3. Do blendera wrzuć żółtka, kakao, olej i zblenduj raz jeszcze.
4. W oddzielnej misce ubij białka z erytrytolem na sztywną pianę
5. Połącz obie masy i dodaj pozostałe sypkie składniki. Ja już tutaj połączyłam łyżką.
6. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30-35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Polewa:
Tabliczka czekolady z mandarynką (marki Beketo)
50 g masła
50 g kremu migdałowo kakaowego (Pięć Przemian)
Wszystko rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej.
Miało być brownie, ale marchewka aż się prosiła o kardamon. Zresztą do dyni również pasuje! Piękne dynie są teraz w marketach, polecam! Makro policzę jak znajdę paragon z wagą dyni, bo nie mam wagi w domu aktualnie 🙂
Ciacho wskakuje na listę „to do” na zbliżający się okres jesienny 🙂 Czekolada i pomarańcze to wspaniałe połączenie!