Przepyszny, mięciutki piernik do przełożenia dżemem lub po prostu z kremem lub polewą..lub tak po prostu! Piernik bezglutenowy – idealny, bambusowy. Nie uwierzą, że to keto! Chociaż…idealny nie tylko dla tych na keto! Węgli prawie brak!
Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 200 g serka śmietankowego „kanapkowego” temp. pokojowej
- 60 g czekolady – najlepiej ciemnej
- 60 g masła
- 2- 3 łyżki przyprawy korzennej, u mnie ta co zawsze „do kawy” z esuperfood
- 40 g erytrytolu (więcej lub mniej daj tak jak lubisz)
- 30 g mąki bambusowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Wbij tam (nie do gorącego) też żółtka, wymieszaj i dodaj sypkie składniki (białka z erytrytolem do oddzielnej miski)
2. Ubij białka z erytrytolem na sztywo.
3. Połącz obie masy na wolnych obrotach, wymieszaj i przelej fo formy wyłożonej papierem – u mnie 15×25 cm. 4. Piecz w 160 stopniach w termoobiegu ok. pół godzinki.
Składniki na krem:
- 150 g mascarpone
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- słodzidło wedle uznania jeśli potrzebujesz – u mnie kropelki karmelowe te co zawsze
Polewa czekoladowa:
60 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej + masło klarowane ok. 50 g + dwie łyżki masła orzechowego i kropelki karmelowe.
Wykończenie:
- Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając, mieszając doprowadź do płynnej formy. Dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
- Ja przed przekrojeniem na dwie części ciasta poczekałam aż przestygnie. *ścięłam „skórkę” do uzyskania gładkiej formy i lepszej przyczepności kremu.
- Przed kremem posmarowałam ciasto dżemem śliwkowym. Może być inny smak.