Piernik Bezglutenowy Przepis na Ciasto Keto na Święta Low Carb bez Cukru Mąka Bambusowa

Przepyszny, mięciutki piernik do przełożenia dżemem lub po prostu z kremem lub polewą..lub tak po prostu! Piernik bezglutenowy – idealny, bambusowy. Nie uwierzą, że to keto! Chociaż…idealny nie tylko dla tych na keto! Węgli prawie brak!

 

Składniki na ciasto:

 

  • 6 jaj
  • 200 g serka śmietankowego „kanapkowego” temp. pokojowej
  • 60 g czekolady – najlepiej ciemnej
  • 60 g masła
  • 2- 3 łyżki przyprawy korzennej, u mnie ta co zawsze „do kawy” z esuperfood
  • 40 g erytrytolu (więcej lub mniej daj tak jak lubisz)
  • 30 g mąki bambusowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

1. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodaj serek i dokładnie wymieszaj. Wbij tam (nie do gorącego) też żółtka, wymieszaj i dodaj sypkie składniki (białka z erytrytolem do oddzielnej miski)

2. Ubij białka z erytrytolem na sztywo.

3. Połącz obie masy na wolnych obrotach, wymieszaj i przelej fo formy wyłożonej papierem – u mnie 15×25 cm. 4. Piecz w 160 stopniach w termoobiegu ok. pół godzinki.

 

Składniki na krem:

  • 150 g mascarpone
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • słodzidło wedle uznania jeśli potrzebujesz – u mnie kropelki karmelowe te co zawsze

Polewa czekoladowa:

60 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej + masło klarowane ok. 50 g + dwie łyżki masła orzechowego i kropelki karmelowe.

Wykończenie:

  1. Rozpuść mascarpone delikatnie podgrzewając, mieszając doprowadź do płynnej formy. Dodaj masło i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
  2. Ja przed przekrojeniem na dwie części ciasta poczekałam aż przestygnie. *ścięłam „skórkę” do uzyskania gładkiej formy i lepszej przyczepności  kremu.  
  3. Przed kremem posmarowałam ciasto dżemem śliwkowym. Może być inny smak. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *