Piernik bez Laktozy bez Cukru Ciasto Keto z Marchewki Mąka Bambusowa Mocno Kakaowe Bezglutenowe

Jeśli nie lubisz piernika możesz pominąć przyprawy korzenne i zrobić przepyszne soft brownie w wersji bezmlecznej. Rozpływa się w ustach i jest przeproste w przygotowaniu! Jedyny minus to konieczność schłodzenia przed popdaniem – na ciepło jest przedelikatne i może się źle kroić 🙂

 

  

Składniki:

  • 400 g gęstego mleczka kokosowego – użyłam kremu 22%
  • 150 g startej drobno marchewki
  • 4 jaja
  • 50 g kakao
  • 30 g przyprawy korzennej – u mnie jak zwykle ta „do kawy” – można pominąć
  • 40 g mąki bambusowej
  • 30 g inuliny z cykorii
  • 30 g erytrytolu
  • 40 g budyniu czekoladowego – może być inny smak np. śmietankowy – w cieście i tak dużo kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotownie:

  1.  Podgrzej mleczko kokosowe tak, aby rozpuścić dobrze kakao. Do tego (byle nie do gorącego) dodaj resztę składników poza białkami jaj i erytrytolem i zblednuj dokładnie – użyłam blendera ręcznego i zmiksowałam na gładki krem.
  2. Ubij białka jaj z erytrytolem na sztywno.
  3.  Polącz obie masy na niskich obrotach.
  4. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 35.40 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
  5. Przed krojeniem należy schłodzić – ciasto jest delikatne.

Moja polewa to rozpuszczone mascarpone – ok. 180 g – ale możesz zrobić całkowicie bezmleczne używając śmietanki kokosowej lekko ściętej żelatyną. Ścięłam „skórkę” na równo i polałam serkiem i na to skruszyłam to co wycięłam.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *