Puszyste, delikatne w smaku placuszki waniliowe z serka ricotta. Inspirowane pankejkami z cateringu, z którego korzystam.
Składniki:
- 200 g serka ricotta
- 50 g masła miękkiego lub rozpuszczonego
- 5 jaj
- 30 g mąki bambusowej
- 50 g budyniu waniliowego bez cukru
- 30 g erytrytolu
- 30 g inuliny z cykorii – można pominąć lub dać więcej erytrytolu wedle uznania
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Wymieszaj serek z rozpuszczonym lub miękkim masłem. Dodaj pozostałe składniki poza białkami jaj i dokładnie zblenduj na gładki krem.
- W oddzielnej misce ubij białka.
- Połącz obie masy.
- Smaż małe placki na małym ogniu na oleju kokosowym. Po 2 łyżki masy na placka. Dosłownie chwilkę. Przewracaj w momencie powstania pierwszych pęcherzyków. Dosłwonie po 2 minuty z każdej strony. Użyj szerokiej łopatki, ciasto jest delikatne i puszyste.
Super placki!!! Najlepsze jakie jadłam w wersji keto.