Muffiny Wytrawne Śniadaniowe lub Zapiekanka Kalafiorowa o Smaku Pizzy Przepis Keto Low Carb

Przepyszna kalafiorowa zapiekanka do zrobienia na dwa sposoby. Idealne zarówno na śniadanie, wege obiad lub kolację. Muffiny będą dobrą opcją na wynos, a zapiekanka to świetne danie lub dodatek do obiadu. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zrobiłam z całego kalafiora – większe pół w foremce ceramicznej o rozmiarze 15×21 cm i zostało mi ciasto, więc przelałam do foremek na muffiny – wyszło ich 8.

Obie formy są świetne.

Składniki:

  • kalafior taki nie za duży
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 2 jaja
  • pół cebuli pokrojonej w kostkę
  • papryka pokrojona w kostkę lub piórka
  • mozzarella miękka – kulka
  • 100 g sera cheddar tartego
  • opcjonalnie kilka kropel pasty chilli do smaku
  • dwie łyżki majonezu
  • papryka w proszku, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kalafior porwany w różyczki, odcedź.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki i przelej do formy/foremek.
  3. Piecz – jeśli muffinki to około 25 minut – duża forma – 40-45 minut – do zarumienienia w 160 stopniach z termoobiegiem.
  4. Na koniec: zetrzyj na tarce ząbek czosnku i daj na górę. Przyryj jeszcze odrobiną sera tartego cheddar.
  5. Piecz jeszcze około 5 minut do rozpuszczenia sera.

Porcja jest spora. Możesz zrobić z połowy składników. U mnie były to 4 porcje.

Kcal całości: ok. 1806 ok. 2 kg

T: 117,2 B: 110,9 Wn: 63

sugerowana porcja: 1/4 czyli ok. 500 g

T: 29,3 B: 27,7 Wn: 15,7

5 Comments on “Muffiny Wytrawne Śniadaniowe lub Zapiekanka Kalafiorowa o Smaku Pizzy Przepis Keto Low Carb

  1. Przyznam szczerze, że nie przepadam za dużą pizzą z kalafiora, ale te muffinki to musi być prawdziwy sztos! Przez to, że wypiek jest niewielki, cała forma nie nabierze wilgotności, której nabiera całe duże ciasto. Będę dzisiaj robić, a jutro w pracy testować! 🙂

  2. Ahh.. jak te muffiny uratowały mi dość ciężka podróż na drugi koniec Polski. Jak reszta zajadała się fast foodami to ja miała te małe Cuda. Przepyszne! Na pewno będę robić częściej 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *