Malinowa chmurka w wersji po mojemu – bez bezy – bo nie wyszła mi jeszcze taka, która by była przynajmniej 9/10 a innych tu nie umieszczam i szczerze…mnie taka bardziej odpowiada. Fanką bez nie jestem. Tutaj na zimno, taki letni orzeźwiający deserk – z domową galaretką – żadną tam z proszku, prawie bez pieczenia – no bo są przeszkopciki na spodzie i na górze…ale załóżmy, że upieczone były wcześniej heh.
Wrzucam wpisy o keto i dziele się wszystkim, co uważam za słuszne – głównie autorskimi przepisami. Robię to zupełnie za darmo. Natomiast jeśli chcesz wesprzeć możesz postawić mi „kawę” tutaj www.buycoffee.to/przeketonowa dzięki 🙂 Jeśli chcesz śledzić moje życie na i widzieć więcej, być na bieżąco – zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Jestem na Facebooku i na Instagramie.
Składniki na galaretkę:
- 200 g dżemu malinowego – nie mam swojego, więc użylam tego z ketosklepu bezcukrowego
- 100 g malinek świeżych – może być pewnie i więcej
- dwie płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w ok. 60 ml wody
Przygotowanie:
- Oczywiście rozrób żelatynę w wodzie – ja daję do miseczki ciepłą wodę, sypię żelatynę i to umieszczam w kąpieli wodnej.
- Przestudzoną żelatynę połącz z dżemem i zmieszaj, odstaw do lekkiego stężenia.
- Wrzuć całe owoce i wylej to na ułożone w formie PRZEBISZKOPCIKI (PRZEPIS TU) – u mnie z papierem do pieczenia co łatwiej wyciagać.
- Wstaw do lodówki. W tym czasie przygotuj chmurkę.
Składniki na chmurkę:
- 200 g jogurtu kokosowego / 250 g mascarpone – ja robiłam wersję bez laktozy
- jajko duże lub dwa mniejsze (jeśli używasz mascarpone dodaj 2 żółtka – zrobią robotę
- kropelki Nicks do osłodzenia
- łyżka żelatyny rozrobiona w minimum wody
Przygotowanie:
- Ubij białko/białka, dodaj żołtko i odstaw.
- Do jogurtu / rozpuszczonego mascarpone (zimnego) dodaj żelatynkę i wymieszaj. Osłodź kropelkami.
- Powoli dodawaj przepuszysty kogel mogel i mieszaj. Dosłodź wedle uznania. Wstaw do lekkego steżenia do lodówki.
- Teraz wyciągnij naszą malinową galaretkę na przebiszkoptach i wyłóż chmurkę.
- Weż resztę przebiszkopcików i skrusz na górę – część możesz jak ja zetrzeć na mąkę na tarce z drobnymi oczkami.
- Wstaw do lodówki.
- Po wyjęciu opcjonalnie można dorzucić trochę startej czekolady białej na górę – będzie pasować – ewentualnie + wiórki kokosa / plłatki migdałów.